Çavuşoğlu: "Beklentimiz tek Çin çatısı altında Uygur kardeşlerimizin huzur içinde yaşamaları"
Çin, heyetlerin gözünü boyuyor / Şartları ve isimleri Türkiye tarafı belirlemeli / Heyet ziyareti, Çin propagandasina dönüşmemeli / Çin, heyete şart koymuştu
Şu ayda yayınlananlar: Temmuz 2019
Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin Çin karşısında Doğu Türkistan konusundaki sessizliğini Özbekistan milletvekili Kobul Dusov bozdu.
Rızkımızı Çin değil, Allah verir!
Donald Trump, dünya genelinde dini baskılara uğrayanların temsilcileriyle Beyaz Saray'da görüştü. Aralarında Çin tarafından müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş Uygur aktivist İlham Tohti'nın kızı Cevher İlham da bulunuyor.
Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı zulüm ve asimilasyon siyasetleri hakkında ABC Muhabiri Sophie McNeill'in hazırladığı "Dünyaya Anlat" adlı kapsamlı belgesel Avustralya'da birçok kez TV kanalında ve birçok İnternet sitesinde yayınlandı.
Çin yönetimi, yaklaşık 40 ülkenin de Birleşmiş Milletler'e mektup yazarak teröre kaşı mücadelelerinde kendilerine destek verdiğini duyurdu.

22 ülkeden Çin’e Doğu Türkistan tepkisi; kitlesel gözaltıları derhal durdur, Uygurları serbest bırak
Çoğunluğunu Batılı ülkelerinin oluşturduğu onlarca ülke, Çin yönetimine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması için çağrı yaptı.
Teröre yardım ettiği gerekçesiyle 15 ay kamplarda tutulan Gülbahar Celilova ve Ömer Bekali, Çin’in Doğu Türkistan’da kurduğu kamplarda yaşadıklarını Independent Türkçe’ye anlattı: "15 ay güneşi görmedim, her anı işkenceydi"; “Ayda bir iğne yapıyorlardı”; “Her gün işkence görenlerin çığlıklarını duyuyorduk”; “Her cuma domuz eti yemeye zorlandık”; “Ellerimiz, ayaklarımız zincirle bağlıydı”
Bir milleti bir kılan, diri tutan, kimliklerini korumasına öncülük eden her zaman için aydınlar olmuştur. Dolayısıyla Doğu Türkistan'da bilinçli suikastların, planlı tutuklamaların kurbanı en önce münevverler olmakta ve vatansever olmanın bedelini her şeyleriyle ödemekteler.
Çin, Doğu Türkistan'daki asimile politikası kapsamında Uygur çocukları ailelerinden özellikle ayırıyor.
Devasa ölçekte yatılı okul inşaatları için 1,2 milyar dolar harcandı.
Ebeveynlerin yerini yatılı ana okullar alıyor.
‘Bu yapılan kültürel bir soykırım’
Bugün 5 Temmuz 2019.
Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de 2009 yılında Çin güvenlik güçleri ve silahlı paramilisler tarafından barışçıl gösterilere yapılan kanlı müdahalenin 10'uncu yıl dönümü.
Berlin ve Washington, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen kapalı oturumda, Pekin yönetimini Uygurları temel insani haklarından yoksun bırakmakla suçladı.