İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Abdürreşit C. Karluk’un “Uygurlarda Yenileşme” adlı kitabı yayımlandı

Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk’un kaleme aldığı Uygurlarda Yenileşme – Aydınlar, Kimlik ve Mecburi Değişme adlı kitap Nobel Akademik Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi, Uygur Türkü Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk’un kaleme aldığı Uygurlarda Yenileşme – Aydınlar, Kimlik ve Mecburi Değişme adlı kitap, Nobel Akademik Yayıncılık tarafından bu yıl eylül ayında yayımlandı.

Türk tarihinin Rönesans’ı olarak isimlendirebileceğimiz Karahanlı çağının mimarları olan Hakaniye Türkleri ile İdikut Uygurları günümüzde “Uygur” olarak adlandırılmaktadır. Umumi Türk uygarlığının teşekkülü ile gelişimi sürecinde müstesna yeri olan Doğu Türkistanlı Türk toplumu, 18. yüzyılın başlarından itibaren devam eden iç savaş, dış saldırı ve nihayetinde gerçekleşen Çin işgaliyle sürekli gerileme, ardından çöküş sürecini yaşamak zorunda kalmıştır. Çok güçlü yerleşik kültür ve özgün uygarlık gelenekine sahip olan Uygurlar, bir taraftan Çin işgaline, acımasız kıyımına ve sınırsız asimilasyonuna karşı direnirken diğer taraftan devam eden çöküşü durdurmak, kendileri ile aynı dini, dili ve kültürü paylaşan batısındaki soydaş/dindaşlarıyla sosyal, kültürel ilişkilerini devam ettirmek için çok çabalamış, ağır bedeller ödemiş ve ödemeye devam etmektedir.

Uygurlarda Yenileşme – Aydınlar, Kimlik ve Mecburi Değişme adlı kitapta, günümüzde artık “Uygur” olarak adlandırılan Doğu Türkistan’ın esas yerlisi olan Türklerin kimler olduğu, onların modern çağda yenileşmek, çağın gerisinde kalmamak veya Çinlileşmemek için nasıl çabalar içine girdikleri ile işbu süreçte derin izler bırakan “İstanbul Ekolü”nün bölgedeki faaliyetleri, bölge toplumuna etkileri ile katkıları hakkında genel bilgi sunmaya çalışılmıştır.

Bu kitapta ayrıca, günümüz Uygur toplumunun aydınlar sınıfında ortaya çıkmış bölünmüşlük ile kimlik algılamalarında ortaya çıkan değişimi ve bunların sosyolojik açıklamalarıyla kısmi analizleri de yapılmıştır.

Kitapta yer alana başlıca konular şunlardır:

Uygur Türk Toplumu
Uygurların Geçmişi, Bugünü ve Geleceği
Uygur Türk Toplumunda Yenileşme Girişimleri
Uygur Yenileşme Sürecindeki İstanbul Ekolü
İstanbul Ekolünün Uygur Yenileşme Sürecindeki Etkileri
ÇKP Dönemi Uygur Toplumu ve Alternatif Aydın Grupları
Sonuç ve Değerlendirme

Kitabı okumak isteyenler şu linkten satın alabilirler.


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir