İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uygurlar Cenevre’de “Kamplar”ı Protesto etti; BM ülkeleri Çin’i kampları kapatmaya çağırdı

dünyanın dört bir yanından gelen Binlerce Uygur Türkü 6 Kasım Salı günü Cenevre’de Doğu Türkistan’daki Çin’in “Tekrar Eğitim Kampları”nı Protesto etti. BM üyesi Birçok batı ülkesi Çin’i “Tekrar Eğitim Kampları”nı kapatmaya çağırdı …. 

Kaynak:  (voachinese)     Çinceden çeviren: İzgü             


Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi, 6 Kasım Salı günü Çin’deki insan hakları durumunun olağan periyodik gözden geçirmesinin üçüncüsü gerçekleşti. Doğu Türkistan’daki “yeniden eğitim kampı” konusu, çeşitli ülkelerin temsilcilerinin önemli bir sorunu haline geldi.

En az 13 ülkeden temsilciler bu kampların kapatılması gerektiğini öne sürdü. Bu ülkeler Avustralya, Kanada, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, Fransa, İzlanda, İrlanda, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’dir.

Aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen binlerce Uygur Türkü, Çin makamlarının Doğu Türkistan’daki politikalarını protesto etmek için Cenevre’de bir miting düzenledi. Mitingin organizatörü ve Dünya Uygur Kongresi sözcüsü Dilşat, Amerika’nın Sesi’ne protestocuların ABD, Kanada, Avustralya, Türkiye, Japonya ve Orta Asya ülkelerinden geldiğini söyledi.

Çin hükümetinin bölgedeki yeniden eğitim toplama kamplarının kurulması, genişletilmesi ve Uygurlara yönelik soykırım uygulamasını şiddetle kınıyoruz” dedi.

Çin heyeti aynı gün, bu kamplar aracılığıyla terörizme karşı koruyucu önlemler alındığını ve bu uygulamada diğer ülkelerin radikalizmle mücadele eğitim kurslarından ilham alındığını söyledi.

Çin hükümeti yakın zamanda bu gözaltı kamplarını resmi medya aracılığıyla insancıl ve yasal mesleki eğitim merkezleri olarak tanımladı. Bu ifade, Uygur toplulukları ve insan hakları grupları tarafından çokça sorgulanmış ve eleştirilmişti.

Salı günü düzenlenen protesto mitinginde yer alan katılımcılardan biri olan Washington ‘dan gelen Ruşen Abbas, Cenevre’ye Çin hükümetinin milyonlarca Uygur Türkünü gözaltına alarak insanlığa karşı suç işlediğine protesto etmek için geldiğini, Çin hükümetinin derhal tüm Uygurları serbest bırakması gerektiğini söyledi.

Abbas’ın Doğu Türkistan’daki kız kardeşi şu an kayıptır. O, kız kardeşi hakkında “O bir doktordur. Mesleki eğitime ihtiyacı yoktur” dedi.

 


İlginizi çekebilir:

Doğu Türkistan’ın kısa genel durumu
Çin, Doğu Türkistan’da Şimdilik Kültür Soykırımı Yolunu Tuttu, ya sonra …
Doğu Türkistan’da Çin Nazi Kamplarına Gönderilmeye Neden Olan 48 Gerekçe
Doğu Türkistan’daki keyfi tutuklanan Türkler Çin’in iç eyaletlerine nakledilmeye başladı

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir