İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uygur Türklerine Yönelik Uygulanan Zulmün Araştırılması için Verilen Önerge Reddedildi.

Çin tarafından Uygur Türklerine yönelik uygulanan zulmün araştırılması için İYİ parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi verildi. Ancak 20 Haziran 2019 Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen önerge Ak Parti’nin ret ve Mhp’nin çekimser oylarıyla reddedilmiştir. CHP, HDP ve İYİ Parti ise kabul oyu verdi.

Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Uygur Türklerine Yönelik Uygulanan Zulmün Araştırılması için Verilen Önergenin Gerekçesini aşağıdaki gibi açıklıyor.

Önergeyi destekleyeceğini bildiren Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, şunları söyledi:

Hâlen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı etkin bir rol alamıyor ve maalesef son derece pasif bir durumda ama Uygur Türklerine yönelik eziyetler, zulümler devam ediyor. Mesela bakın, geçtiğimiz günlerde vefat eden Nur Muhammet Tohti bir edebiyatçıydı ve Çin devleti zulümlerini anlatırdı eserlerinde. Toplama kamplarında geçtiğimiz günlerde vefat etti. Buna dair ciddi bir tepki ortaya konmadı iktidar tarafından.

nurmuhammet tohti, heyit, yalqun
Yalkun Ruzi (Toplama Kampında), Nurmuhammed Tohti (Toplama Kampında Şehit Edildi), Abdurehim Heyit (Toplama Kampında)

Abdurrehim Heyit, kendisi bir halk ozanı ve şiirlerinde, şarkılarında yurduna yönelik duygularını, düşüncelerini dile getiriyor ve bundan dolayı şu anda Çin devleti hapishanelerinde.

Çin devleti iddialara cevap vermek için medya kuruluşlarını toplama kamplarına çağırıyor ama daha da mahcup oluyor. Geçtiğimiz gün BBC’yi çağırdı, toplama kamplarını gezdi BBC muhabirleri ve ‘Radikal ideolojilerle mücadele ediyoruz.’ diyorlar ama seküler birçok aydın o toplama kamplarında şu anda.

Benim bu konuşmalarımdan dolayı iki kez Çin Büyükelçiliği yetkilileri geldiler, görüştük, kendilerine de söyledim ve cevap veremediler. ‘159 akademisyen, 13 sanatçı toplama kamplarında, bunlar hakkında bir açıklama yapar mısınız?’ dedik, yapamadılar, hâlen de bekliyoruz. Bunu niye Dışişleri Bakanlığı sormuyor, onu da merak ediyorum.

Bakın, BBC’nin haberinde Çin toplama kamplarında namaz kılmanın yasak olduğunu Çin devleti yetkilileri de teslim ediyor, ‘Biz onların düşüncelerindeki aşırı eğilimleri ayıklıyoruz.’ diyor ama namaz kılmaya da izin vermiyorlar.

Evet, Çin devleti bununla da kalmıyor. Bakın, size bir fotoğraf göstereceğim, bir mezarlık fotoğrafı. Çin devleti Hotan şehrindeki bu mezarlığı -fotoğrafa iyi bakın- ne hâle getiriyor. Mezarlık yok edilmiş durumda, kültürel bir asimilasyon yapılmış durumda.

1

Bakın, Çin’de toplama kamplarında annesi babası tutulan ve kendisi sahipsiz kaldığı için suda boğulan Rahmetullah Şirbaki, Şirbaki’nin boğulmuş cesedini size gösteriyorum.

Image-1-2-768x432

Çin Büyükelçiliği yetkililerinin yine şuna da cevap vermesini istiyorum: Elektronik bir izlem mevzubahis. İnsanlar, hukuksuz bir şekilde izleniyorlar.

Mesela, Uluslararası Af Örgütü ve Human Rights Watch’un raporlarına yansıyan bazı ifadeler var. Bakın, insanlar nasıl hukuk dışı izleniyor? Diyor ki kadın: ‘Toplam 5 görevli sırayla beni evimde izlediler. Beni izlemiş olduklarını belgelemeleri de gerekiyordu. Fotoğraflarda benimle birlikte siyasi propaganda okudukları, onlara gece kalmaları için yatak hazırladığım ya da bir kanepede uzandıkları görülüyor.’ 2017 yılında Sincan’dan ayrılmış bir kadın olan Aynur, Mayıs 2018’de söylemiş.

Evet, önergeyi destekliyoruz çünkü gerçekten Uygur Türklerine yönelik son derece antidemokratik, hukuksuz uygulamalar yapılıyor ve üzerinde konuşmak gerekiyor. ”

Daha öncede de bir kez reddedilmişti

31 Ekim 2018’de de Doğu Türkistan’da milyonlarca Türk’ün kamplara kapatılması ve yaşanan Çin zulmüne ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verilmiş ve reddedilmişti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu’nun, imzası ile verilen araştırma önergesinin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiği öğrenildi.

Meclis’e sunulan araştırma önergesinde Çin’in Doğu Türkistan’daki Türkleri tamamen yok etmek istediğine dikkat çekilirken, “Türk Halkı ve Türkiye Cumhuriyeti Doğu Türkistan’a sahip çıkmalı, Çin zulmünü durdurmalı, Doğu Türkistanlı soydaşlarımızın can ve mal güvenliği uluslararası yasalara göre garanti altına alınmalıdır” çağrısında bulunulmuştu.

İYİ Parti TBMM grubunun resmi Twitter hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Grup Başkanvekilimiz Yavuz Ağıralioğlu’nun, Çin tarafından Doğu Türkistan’da kurulan toplama kamplarının ve Doğu Türkistan’daki Müslüman Türk nüfusun uğradığı akıl almaz mezalimin araştırılması ile ilgili verdiği önerge Ak Parti’nin HAYIR, MHP’nin ÇEKİMSER oylarıyla reddedilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir