İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uygur aileleriyle DoğuTürkistan’da gitmeyi düşünen Haluk Levent görüşmelere başladı

Kurduğu Ahbap platformu ile yardıma muhtaç insanların sesini duyurmaya ve ihtiyaçlarını gidermeye çalışan rock sanatçısı Haluk Levent, Doğu Türkistan’da yaşanan dramlarına da duyarsız kalmadı.

Haluk Levent’in Doğu Türkistan’lı ailelere yönelik yardım hakkındaki tweeti sonrası bir organize grup Doğu Türkistan’da yaşanan zulümleri yalanlayarak Çin güzellemesi yapmaya başladı. Bu sayede sanatçının Doğu Türkistan ile ilgili atacağı her tweet öncesinde psikolojik bir baskı kurmak isteyen bu organize gruba, Haluk Levent Doğu Türkistan’da yaşananlar üzerinden tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Levent, “Valla bu konuda mesaj atan dostlar mesaj atmasın! Neymiş, Çin’e gitmeliymişim orada yerinde görmeliymişim zulüm var mı yok mu? Tamam kabulüm. Çin hükumeti benimle birlikte 25 aileyi kabul etsin. Onların ailelerini alıp Türkiye’ye dönmeye izin versin “ Söz gideceğim Çin’e!” dedi.

“20 DEĞİL, 20 BİN AİLE GİTMEK İSTİYOR”

Haluk Levent, bu açıklaması üzerine Türkiye’de yaşayan Uygur Türkü Ömer Hamdullah ile görüştü. Hamdullah, “Haluk Levent’in Tweetine cevap yazmıştım, kendisi beni çağırdı, bugün görüştük. Uygurların ve ailemin başına gelen zulmü anlattım. Böyle bir zulüm olduğunu hiç bilmiyormuş. Çin Konsolosluğu ile görüşüp 20 aile ile birlikte gitmeyi planlıyor. Çin zulüm yok diyor, o yüzden kendisi gidip görmek istiyor. Türkiye’de 20 aile değil, 20 bin aile gitmek istiyor. Burada yaşayan Uygur Türklerinin akrabaları hapiste.” dedi.

Haluk Levent ile Öner Hemdulla

ÜÇ YILDIR AİLESİNDEN HABER ALAMIYOR

2017 yılından bu yana Türkiye’de yaşayan ve 3 yıldır ailesinden haber alamadığını söyleyen Ömer Hamdullah, “Annem, iki ağabeyim ve iki ablamla Doğu Türkistan’ın Korla şehrinde yaşıyorduk. Yaşıyorduk, diyorum çünkü şu an kim, nerede tam bir bilgi almak güç, hatta imkansız. 43 yaşındaki ağabeyim Rozi Hamdullah, 37 yaşındaki ağabeyim Muhammed Hamdullah ile birlikte emlak işinde çalışıyor ve evin geçimini temin ediyorlardı. Abilerim Ekim 2017 ve Aralık 2017’de tutuklanıp 25 ve 15 yıl hapse mahkum edildiler” dedi.

“100 MİLYON DOLARIMIZA EL KONULDU”

Ağabeylerimin sahip olduğu 100 milyon dolardan fazla mala koyduğunu belirten Hamdullah, “Ağabeylerimin sahip oldukları tüm mal varlıklarına el konuldu. Restoranlar, inşaatlar, ev, banka birikimleri… Devlet 100 milyonda dolardan fazla malımıza el koydu. Yapım aşamasındaki inşaat tesisleri kapatıldı.” ifadelerini kullandı.

Ömer Hemdullanın Doğu Türkistanda tutuklu ağabeyleri ve annesi

“HAYATTA MI DEĞİL Mİ BİLMİYORUM”

Hamdullah şöyle devam etti: “Büyük ablam Zeynigül Hamdullah 35 yaşında. İkinci ablam Havagül Hamdullah 33 yaşında. Ağabeylerim tutuklandıktan sonra ailemin bu diğer fertlerinden hiç haber alamadım. Diri ya da ölüler mi? Bir kampta ya da bir fabrikadalar mı? Çok acı çekiyorlar mı? Neler yaşamak zorunda kaldılar, hiçbir şey bilmiyorum. O kadar yoruldum ki acı çekmekten… Artık bilmek de istemiyorum. Anacığım… Altmış yaşında, tekerlekli sandalyeye bağımlı. Bakıma muhtaç, engelli. Birinin desteği olmadan hayatta kalamayacak durumda. Nerede, ne durumda bilmiyorum.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir