İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye dahil 50 ülke Çin’den Uygurların serbest bırakılmasını istedi

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 ülke, Doğu Türkistan’da keyfi olarak özgürlüklerinden mahrum bırakılan milyonlarca Uygurun serbest bırakılması ve kayıp kişilerin akıbetinin acilen açıklığa kavuşturulması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 50 ülke, 31 Ekim 2022 tarihinde, Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da Uygurlara ve diğer Türk Müslümanlara uyguladığı zulmü kınayan ortak bir bildiri yayınladı.

Ülkeler, Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği ağır ve sistematik insan hakları ihlallerini kınayarak keyfi olarak özgürlüklerinden mahrum bırakılan herkesin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Genel Kurul oturumunda Kanada tarafından okunan ve 50 ülkenin imza attığı metinde “Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki insan hakları durumundan, özellikle de Uygur ve diğer Müslüman haklarının ihlal edilmesinden derin endişe duyuyoruz” denildi ve “Bu tür ciddi ve sistematik insan hakları ihlalleri terörle mücadele gerekçesiyle haklı gösterilemez” ifadeleri kullanıldı.

Bu ülkeler Pekin’e, BM İnsan Hakları Yüksek Komisyonunun “Uygur Özerk Bölgesinde keyfi olarak özgürlüklerinden mahrum bırakılan tüm bireylerin serbest bırakılması ve kayıp kişilerin akıbetinin acilen açıklığa kavuşturulması için hızlı bir şekilde harekete geçilmesini” içeren tavsiyelerini uygulama çağrısında bulundu.

Ayrıca Çin’in şu ana kadar BM’nin ortaya koyduğu bulguları tartışmayı reddetmesinden endişe duyduklarını dile getirildi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir