İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye dahil 19 ülke, Çin’e Uygur Türkleri için çağrı yaptı

Türkiye’nin de aralarında olduğu 19 ülke, Uygur Türklerine karşı ciddi insan hakları ihlalleri işlemekle suçlanan Çin’e, B M İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile iş birliği ve Uygur Türklerinin haklarının korunması çağrısında bulundu.

Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin Uygur ve diğer Türk halklarına yönelik soykırım politikaları her geçen gün artarak devam ediyor. Bu nedenle Çin uluslararası kuruluşlar tarafından sürekli eleştiriliyor. Bir çok ülke hükumeti veya parlamentosu Çin’i soykırım yapmakla veya ağır derecede insan hakları ihlalleri işlemekle suçladı ve buunların durunulması çağrısı yaptı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği de Uygurlarla ilgili bir rapor yayımlayarak işlenen suçları teyit etti ve baskı politikalarını durdurması için Çin’e çağrı ve önerilerde bulundu.

Bu bağlamda Türkiye’nin de aralarında olduğu 19 ülke, Çin’e, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile iş birliği içinde olması ve Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallşeirnin durdurulması çağrısında bulundu.

‘TÜRKİYE OLARAK KAYITSIZ KALAMAYIZ’

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da, Uygur Türkü insan hakları savunucuları ile sivil toplum örgütlerinin de katıldığı BM Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu

BM’nin Uygur raporunun, Uygur Türklerinin temel haklarının ve dini özgürlüklerinin ciddi bir şekilde ihlal edildiğini ve kültürel kimliklerinin tehdit altında olduğunu teyit ettiğini söyleyen Sinirlioğlu, Sinirlioğlu, “Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklarına yönelik sistematik insan hakları ihlallerine kayıtsız kalamayız. Çin’i, BM Yüksek Komiserliğinin raporundaki tavsiyeleri uygulamaya teşvik etmek, hepimizin ortak sorumluluğu. Tarih, ülkeleri ekonomilerinin büyüklüğüne veya küresel hedeflerine göre yargılamayacak. Tarih, ülkeleri toplumdaki en savunmasız insanlara nasıl davrandığına göre yargılayacak” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Sinirlioğlu, Türkiye’nin Uygur Türklerinin ve diğer Müslüman azınlıkların temel haklarının ve özgürlüklerini korunması için Çin ile ikili görüşmelerini sürdüreceğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir