İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trump, Uygur aktivistin de bulunduğu dini baskılara uğrayanların temsilcileriyle görüştü

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, dünya genelinde dini baskılara uğrayanların temsilcileriyle Beyaz Saray’da görüştü. Aralarında Çin tarafından müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş Uygur aktivist İlham Tohti’nın kızı Cevher İlham da bulunuyor.

Davetliler arasında Doğu Türkistan, Yeni Zelanda ve Arakan’dan gelen Müslüman temsilciler, Yemen ve Almanya’dan gelen Yahudi temsilciler ile Türkiye, İran ve Küba’dan gelen Hristiyan temsilcilerin olması dikkat çekti.

Cevher İlham ve diğer temsilciler yaşanan baskıları dile getirdi

Nobel Barış Ödülü alan Yezidi aktivist Nadia Murad, Yeni Zelanda saldırısında eşini kaybeden Farid Ahmed ve Rahip Brunson ile de konuşan Trump, Uygur Türk’ü Cevher İlham’dan Uygur Türklerinin derdini dinledi.

Cevher İlham, 2-3 milyon Uygur’un şu an toplam kamplarına hapsedilmiş olduğunu;  babası İlham Tohti’nin de 2014 yılından buyana Çin’de müebbet cezasıyla tutuklu olduğu ve kendisiyle 2017 yılı toplama kampına kapatılmanın başlamasından beri görüşemediğini;  her kimse ailesinden birinden haber almak için giderse onun da kendi evine dönemeyeceğini anlattı.

İlham Tohti ve Kızı Cevher İlham

İlham Tohti, Pekin Milletler Üniversitesi’nde ekonomi profesörlüğü görevindeyken, 2009 yılında yaşanan Ürümçi katliamı sonrası “Uyghur Online” adlı bir site kurarak bölgede yaşananları irdelemeye başlaması sonucu çin hükümeti tarafından göz hapsine alınmıştı.

Çin Milletler Üniversitesi’nin ekonomi profesörü, Uygur aktivist İlham Tohti, Zulüm altındaki Uygur Türklerinin haklarını savunduğu için ve 2009 yılında yaşanan Ürümçi katliamı sonrası “Uyghur Online” adlı bir site kurarak bölgede yaşananları irdelemeye başlaması sonucu 2014 yılında Çin hükumeti tarafından göz hapsine alınmış ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

ilham tohti
İlham Tohti

Birçok uluslararası insan hakları örgütü, projelerinde geniş yer alan İlham Tohti, 2016 Martin Ennals Ödülü; 2017 Weimar İnsan Hakları Ödülü; 2018 Türk Dünyası Turan Yazgan büyük ödülü; 2019 Özgürlük Sarayı tarafından “Özgürlük Ödülü” gibi birçok ödüllere layık görülmüştür.

Kızı Cevher İlham da ABD’de yüksek öğrenim görmekle birlikle birlikte babasının izinden giderek babası ve tüm mazlum Doğu Türkistanlıların sesini dünyaya duyurmaya çalışmaktadır.

Ülkeler Arasında Uygur Kamplaşması

Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nda yazılan ve 22 ülke temsilcilerinin imzaladığı mektupta Çin’e Uygurların derhal serbest bırakılması için çağrı yapmıştı. Buna karşılık aralarında Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu 37 ülke Çin’e destek çıkmıştı.

Washington’un da Uygur politikası nedeniyle Çin’e karşı yaptırım ihtimallerini değerlendirdiği ama henüz bu konuda somut adım atmadığı belirtiliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir