İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğu Türkistan’daki Toplama Kamplarında Türkiye Vatandaşları da Var

Çin’de onlarca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hapishanelerde olduğunu ve kendilerinden haber alınamadığına ilişkin söylentiler artıyor. İddiaları araştıran BuzzFeed haber sitesinden iki gazeteci, ortaya çarpıcı bilgiler koydu.

Çin Halk Cumhuriyetinin son dönemde özellikle Doğu Türkistan bölgesinde toplama kampları ile sayıları milyonları aşan Uygur Türklerine baskı ve asimilasyon politikası uyguluyordu. Toplama kamplarına Çin vatandaşı olmayan Kazak, Kırgız, Özbek vatandaşları da alınmış son süreçte özellikle Kazakistan hükümeti bazı vatandaşlarını Kamplardan kurtarmıştı.

EN AZ 6 TÜRK VATANDAŞINDAN HABER ALINAMIYOR

BuzzFeed haber sitesinde yayınlanan Megha Rajagopalan ve K. Murat Yıldız’ın, Uygur aileler ile mülakata dayanan özel habere göre, aralarında çocukların da bulunduğu en az 6 Türkiye vatandaşından haber alınamıyor. Türk vatandaşlarının hapishanede veya toplama kampında olmasından endişe ediliyor.

GERÇEK RAKAM 65-200 ARASINDA MI?

Ayrıca K.Murat Yıldız, kişisel Twitter hesabından Türkiye’de bulunan Uygur Türk diasporasından edindiğine göre, kimilerine göre 65 kimilerine göre 200 Türkiye vatandaşının Çin’de toplama kampı veya hapishanelerde olduğunu belirtiyor.

HAPİSTE OLAN TÜRK VATANDAŞLARI ARASINDA 2011 DOĞUMLU BİR ÇOCUK DA MI VAR?

Haberin yazarlarından Murat Yıldız’ın ortaya attığı bir diğer iddiaya göre ise, Çin’de hapis tutulan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında 2011 doğumlu bir çocuk da bulunuyor.

BuzzFeed News ile temasa geçen  pek çok aileden aktarılanlara göre, Çin’de halen hapishanelerde veya toplama kamplarında bulunan pek çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bulunuyor.

“38 GÜN BOYUNCA SORGULANDIM”

Haberde, Çin hapishanelerinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından birinin ifadeleri durumun vehametini gösterir nitelikte. Köken olarak Uygur Türkü olduğunu ifade eden ismini belirtmek istemeyen bir kişi, iş gezisi için geldiği Çin’de tutuklanarak 38 gün boyunca açlık uykusuzluk ve Çin nezaretinde istismara uğradığını belirtiyor. Genç işadamı 40 güne yakın çeşitli sorgulamalara tabi tutularak kendisinden buraya neden geldiğini, Türkiye’de ne iş yaptığı gibi sorularla karşı karşıya kalıyor. Sorgularda kendisine Çin subayları, Türkiye vatandaşı olmadan önce yaşadığı Doğu Türkistan’ın bölgesindeki Gulca kentindeki bir nezarethanede kendisine “Sen Türk değilsin. Sen burdasın. Diğerleri gibi özel olduğunu düşünme. Biz huzur içinde yaşayabilmek için sizin gibi insanları öldürürüz. ” dediğini aktarıyor.

Genç işadamının çok zor şartlar altında Türk vatandaşı olduğunu kabul ettirerek İstanbul’a sınır dışı edildiği aktarılıyor.

ŞU ANDA ÇİN HAPİSHANELERİNDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARI BULUNUYOR MU?

BuzzFeed News ile temasa geçen  pek çok aile de benzer hikayeler mevcut. Pek çok aile, Doğu Türkistan’da kaybolan Türk vatandaşları olan akrabaları olduğunu, ancak davaların hassasiyeti nedeniyle daha fazla konuşmayı veya tanımlanmayı reddettiğini söyledi.

Çin’in ülkede bulunan insanları toplama kamplarına alması bunlarla da sınırlı değil daha 25 Ocak’ta 3 Avusturalya vatandaşının toplama kamplarına alındığı bildirilmişti.

İsveç, Avustralya, Türkiye ve ABD gibi ülkelerdeki Uygurların, sosyal medya aracılığıyla kendileriyle iletişim kuran Çinli hükümet temsilcilerinin taciz ve korkutmayla karşı karşıya kaldıklarını biliniyor.

Çin’de halen toplama kamplarında veya nezarethanelerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bulunup bulunmadığı hakkında ise Türk makamlarının her hangi bir çalışması bulunmuyor.

ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ UYGURLARA YÖNELİK BASKI VE ASİMİLASYON POLİTİKALARI

Bilindiği üzere Çin Komünist Partisi yönetimindeki Çin’de, anavatanları Doğu Türkistan’da yaşayan milyonlarca Uygur Türkü’ne yönelik baskı ve asimilasyon politikası devam ediyor. Çin, yeniden eğitim adı altında ülkede kurduğu sayıları binleri bulan toplama kampında milyonlarca Uygur Türkü’nü baskı ve zora dayanarak tutuyor. Bu kamplarda yaşanan insan hakları ihlalleri dünya gündemini her geçen gün daha da ciddi şekilde meşgul ediyor.

Dünya kamuoyundan gelen tepkiler sonucunda Çin yönetiminin, Doğu Türkistan’daki kampları küçülteceğini duyurmuştu.

kaynak: Kırım Haber Ajansı

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir