Site icon Uygur Haber

Toplama kampı tanıkları, Beyaz Saray önünde açlık grevine devem ediyor

Toplama kamplarından sağ kurtarılan Uygur ve Kazak türkü tanıklar, ABD’nin Birleşmiş Milletler’de (BM) Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri konusunda çözüm önermesini talep etmek için Beyaz Saray önünde açlık grevine başladı.

Doğu Türkistan’daki toplama kamplarından sağ kurtarılan üç kişi Beyaz Saray’ın önünde açlık grevine başladı, çok sayıda Uygur Türkü onlara katıldı. Eylemciler, ABD hükümetinden Birleşmiş Milletler’e (BM) Çin’nin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri konusunda bir karar önermesini talep etti. Çin’i keyfi olarak gözaltına aldığı milyonlarca Uygurları ve Kazakları serbest bırakmaya ve salgını önleme ve kontrol altına alma bahanesiyle Uygurlar ve diğer Türk halklarını abluka altında açlığa maruz bırakma uygulamalarını durdurmaya çağırdı.

ABD Kongre üyesi Chris Smith ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin eski bir ABD temsilcisi olan Kelley Currie, Çarşamba günü Beyaz Saray’ın önünde gözaltı kampından sağ kurtulan Uygur ve Kazak Türkü üç kadın ve yaklaşık bir düzine Uygur protestocu ie bir araya geldi.

Chris Smith ve Kelley Currie Uygur Türkleriyle birlikte

KONGRE ÜYESİ: ABD’Yİ BM’YE KARAR ÖNERİSİ SUNMAYA DAVET EDECEĞİM

Olay yerinde, Kongre Üyesi Smith, ABD hükümetini BM’de bir karar başlatmaya çağıracağını söyledi. Smith, VOA’ya verdiği demeçte, “Şu anda atılması gereken ilk somut adım, karar önerisi sunmak. BM’de bunu yapmamız için yalnızca birkaç günümüz var ve bu yeterli değil” dedi.

Perşembe günü, Uygur Özerk Bölgesi hükümeti sözcüsü Xu Guixiang, Cenevre’de gazetecilere verdiği demeçte, BM’de Uygurlarla ilgili bir kararın teklif edilmesine karşı Çin’in “mücadeleye hazır” olduğunu söyledi.

ANKARA UYGUR TÜRKLERİNİ DUYMUYOR

Daha önce, Ankara’daki Çin Büyükelçiliği önünde benzeri eylem yapmak için yüzlerce Uygur Türkü İstanbul’dan Ankaraya gitmişti. Çin Başetçiliği önünde eylem yapmasına izin verilmeyen Uygur Türklerinin BM Ankara ofisi önündeki eylemleri de kısıtlanarak akşama doğru zorla İstanbul’a gönderilmişti.

Exit mobile version