İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Rızkımızı Çin değil, Allah verir!”; Özbekistan Milletvekillinden Cumhurbaşkanına Uygur Mektubu

Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde kamuoyunun Doğu Türkistan duyarlılığı ile soydaşlarına olan ilgisi gittikçe artıyor ve zaman zaman Çin zulmüne olan tepki ve protestolar da düzenlenirken bu konuda ülkelerin üst düzey yönetiminin Çin karşısındaki sessizliğini korumaya devam ediyordu.

Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin Çin karşısında Doğu Türkistan konusundaki bu sessizliğini Özbekistan milletvekili Kobul Dusov bozdu.

Özbekistan Cumhurbaşkanına “Rızkımızı Çin değil, Allah verir!” ifadesiyle başlayan bir mektup yazarak Doğu Türkistan’daki zulümlerin sona erdirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulması talep etti ve Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı zulüm ve soykırım uygulamalarına karşı tepki gösterdi.

Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı,
Hürmetli  Şevket Mirzayev Cenapları’na

Rızkımızı Çin değil, Allah verir!

Bir zamanlar Turan’ımızın bir bölgesi, ulusumuzun bir parçası olan Uyguristan (Doğu Türkistan) şu an zülüm ve işkenceler altındadır. Nüfusunun Özbek, Kazak, Uygur’dan oluştuğu bu vatan ve oradaki Müslümanlar horlanmaktadır.

Türk dilli bu halkların ata yurdu bizim Özbekistan’dır. Bizim vatanımızın atası olan Cenabi cumhurbaşkanımızdan bir evlat olarak şunları arz etmek istiyorum.

Sizin hükümdar atalarınızın mirası olan bu ülkeye yani Uyguristan’a (Doğu Türkistan’a) siz zati alilerinin, maddi olmasa da manevi bakımdan ata olduğunuz reddedilemeyecek bir hakikattir.

Bu nedenle, sessiz olan tüm Müslüman ülkeler arasında sizin inisiyatifi ele alacağınıza inancım tamdır. Bu konuda size Allah’ın yâr ve yardımcı olacağı da aşikardır.

Çünkü, Küçük grupları Allah’ın büyük güçler üzerinde zafer kazandırdığı gerçekler, tarihte Mukaddes Kur’an-ı Kerim’de ve Amir Temur, Celalettin Harezmşah’ların yaşamlarında kanıtlanmıştır.

Hürmetlerimi arz ediyorum.

Milletvekili evladınız,    Kobul Dusov

Kobul Dusov bu konuyla ilgili BBC uzbek’e verdiği röportaj ve sosyal medyadaki açıklamalarında “Ben bir Türk olarak, Türkün Özbek boyundan olarak, hadi Türk olmayayım, bir insan olarak bugün Doğu Türkistan’da olanlara ilgisiz kalamazdım!” ifadelerine de yer verdi.

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir