İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Moskova’da tek başına protesto yapan aktivist, Kırgızistan’da sorgulandı.

Çin’in Doğu Türkistan’daki siyasetine karşı Moskova’da tek başına protesto yapan aktivist, Oş şehrinde (Kırgızistan’da bir şehir) sorgulandı.

Geçen yılın Temmuz ayında Moskova’daki Çin elçiliği önünde Uygur Özerk Bölgesi’nde uygulanan zulümlerin sona erdirilmesi için tek başına protesto gösterisi yapan Kırgızistanlı Behram Rahman (Umar Özbek) Oş şehrinde sorguya çekildi.

25 Şubat günü Moskova’dan Oş’a giden Behram Rahman, Kırgızistan’da Çin karşıtı mitingler düzenlememesi ve Facebook’taki paylaşımlarıyla insanları örgütlememesi yönünde ikaz edildi.

Oş şehri polis merkezinde birkaç saat devam eden sorgudan sonra Behram Rahman, Azatlık Radyosu muhabirine; siyasi düşüncesi ve Facebook sayfasındaki paylaşımlarında ‘‘Doğu Türkistan’’ sözünü kullandığı için Kırgız özel kuvvetleri tarafından ifade vermeye çağrıldığını bildirdi.

‘‘Gece geldim, sabahında emniyet görevlileri kapımdaydı. Nedeni Facebook’taki paylaşımım imiş. Yanlarına gittim. -Miting yapacağım diyorsun, ‘‘Doğu Türkistan Hareketi’’ adlı bir terörist grup var, sen de onlardan mısın?’’ diye sordular. -Ne demeliyim? diye sordum. -Şincan diyeceksin! dediler. Kırgızistan’da ‘‘Doğu Türkistan’’ sözü yasaklanmış, şimdi anlamış oldum. İkinci olarak; ‘‘Çin’e karşı miting bize gerekmez!’’ dediler. ‘‘Benim Çin halkına hiçbir husumetim yok. Sadece Çin’de kurulan toplama kamplarının kapatılmasını istiyoruz!’’ dedim. Pasaportumu aldılar, 6-7 saat oradan oraya götürdüler. Savcılığa gidip geldim. İfade dilekçesi yazdırdılar.’’ şeklinde Azatlık radyosu sitesine 26 Şubat günü röportaj veren Behram Rahman, bu baskılara baş eğmeyip, Çin’in Uygur Müslümanlarına uyguladığı siyasete karşı Oş’da miting düzenlemekten vaz geçmeyeceğini bildirdi.

-Moskova’daki protestoyu Facebook’tan görmüşler. ‘‘Bu nerede oldu? Sana kim finans sağlıyor?’’ dediler. ‘‘Hepsini kendi paramla karşıladığımı söyledim’’ dedi Behram Rahman.

Behram Rahman yakın zamanda Oş Belediyesi’nden izin alıp bin kişilik bir miting düzenlemek için hazırlık yaptığını bildirdi.

2018 yılının Temmuz ayı ortalarında Moskova’daki Çin elçiliği önünde bir grup aktivist, Uygur Özerk Bölgesindeki zulümlerin durdurulması için tek kişilik gösteriler yaptı.

Ellerinde ‘‘Çin! Toplama kamplarını kapatın, Azatlık kapılarını açın!’’, ‘‘Çin’den Doğu Türkistan’daki Müslümanların toplandığı kampları kapamasını istiyoruz!’’ sloganları olan protestocular uluslararası kuruluşları Uygur Özerk Bölgesindeki Uygur, Kırgız, Özbek ve Kazak Türklerine yardım etmeye, BM İnsan Hakları teşkilatını ise bu meseleyle ilgili karar almaya çağırdılar.

Daha önce Kırgızistan, Kazakistan, ABD, Tataristan, Türkiye ve başka birkaç ülkede Uygur Özerk Bölgesindeki zulümlerle ilgili protestolar olmuştu.

Özellikle Kazakistan’a yerleşen Çin Kazakları Almatı’da birkaç protesto düzenleyip, Kazakistan Hükümetini «Yeniden Eğitim Kampları»ndaki yakınlarının serbest bırakılması için harekete geçmeye çağırmıştı.

Aynı günlerde, dünya Müslümanlarının mukaddes ziyaretgahlarının bulunduğu Suudi Arabistan prensi Muhammed Bin Selman, Çin Başkanı Şi Cinping ile görüşmesinde Pekin’in Müslümanları ‘‘Yeniden Eğitim Kampları’’na almasını ‘‘Terörizme karşı savaş’’ olarak değerlendirdi.

Umer
Umer Özbek

Kaynak: Ozodlik Radiosi Sitesi           Çeviren: Dilek Yılmaz

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir