İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yazıların kategorisi: “Öneri”

Çin’in terörist kriteri: Türkiye’de öğrenim görmek

Türkiye’de eğitimleri devam eden yüzlerce Doğu Türkistanlı, yıllar önce tatillerde memleketine döndüğünde, Çin polisleri tarafından gözaltına alınıp toplama kampına gönderildi, hapse atıldı veya pasaportuna el konuldu. Daha önce Türkiye’den mezunlar da hapsedildi, hatta kimileri işkenceler sonucu vefat etti. Uygur Haber olarak bunlardan bazılarının akibetlerini araştırdık.

Erdoğan BM’de Çin’in toprak bütünlüğünü vurguladı ve Uygurlara yönelik hassasiyetini dile getirdi

Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda Uygurları bir cümle ile andı: "Çin'in toprak bütünlüğüne, tek Çin anlayışına ve egemenlik haklarına kesinlikle halel getirmeyecek şekilde, Müslüman Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunması hususunda hassasiyet gösteriyoruz."

Kılıçdaroğlu, Şangay İşbirliği Örgütü üyeliğine karşı çıktı: “Yerimiz demokrasiyi savunan uluslararası kurumların yeridir”

Erdoğan’ın “Hedefimiz Şangay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) tam üyelik” açıklamasını değerlendiren Kılıçdaroğlu: "Bizim otoriterliğe özenmememiz gerekiyor. Yerimiz demokrasidir, demokrasiyi savunan uluslararası kurumların yeridir"

“Erdoğan’ın Şangay Örgütü üyeliği hedefinden Çin’in Uygurlara uygulamalarını eleştirmeyeceği anlamı çıkar”

Sinan Ülgen, Erdoğan'ın “Hedefimiz Şangay İşbirliği Örgütü’ne tam üyelik” sözlerini değerlendirdi: "Üyelik Çin dahil mevcut üyelerin onayına tabi. Böylesi bir adaylıktan Türkiye'nin Uygur meselesinde Çin'in uygulamalarını eleştirmeyeceği anlamı da çıkar"

Ankara Uygurları duymadı

İİT ofisinin önüne gitmelerine izin verilmeyen Uygurlar bütün gün BM ofisi yakınlarında hükümet yetkililerine seslerini duyurmak için bekleyişlerini sürdürdü. 23.00 sularında çevik kuvvet ekiplerinin de gelmesi üzerine polisin baskısı sonucu otobüslerine bindirilen Uygurlar, polis araçlarının takibi altında İstanbul’a geri dönüyor.

“Doğu Türkistan Otoriter Rejimler İçin Bir Laboratuvar”: M. V. Kaşıkçı’yla Söyleşi

Mehmet Volkan Kaşıkçı, Doğu Türkistan'daki olaylarla özel olarak ilgilenen bir akademisyen. Kazakistan’daki Atajurt Derneği’nde toplama kamplarına ve hapishanelere atılmış Kazakların yakınlarıyla pek çok video röportaj yaparak, bunları ilgili kurumlara göndererek ve dünyanın önde gelen medya organlarını ağırlayarak Çin’in bölgedeki zulmünü kamuoyuna duyurmayı başardılar.