Site icon Uygur Haber

Kılıçdaroğlu, Şangay İşbirliği Örgütü üyeliğine karşı çıktı: “Yerimiz demokrasiyi savunan uluslararası kurumların yeridir”

Erdoğan’ın “Hedefimiz Şangay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) tam üyelik” açıklamasını değerlendiren Kılıçdaroğlu: “Bizim otoriterliğe özenmememiz gerekiyor. Yerimiz demokrasidir, demokrasiyi savunan uluslararası kurumların yeridir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Özbekistan’ın tarihi kenti Semerkant’ta Şanghay İşbirliği Örgütü liderler zirvesine katıldı. Erdoğan, zirvenin ardından bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada da Türkiye’nin hedefinin ŞİÖ’ye tam üyelik olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şangay İşbirliği Örgütü üyeliğine karşı çıktı. Gerçek Gündem yazar ve yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili gelen bir soruya yanıt olarak “Yerimizi demokrasiyi savunan uluslararası kurumların yeridir” ifadelerini kullandı.

DEMOKRASİYİ SAVUNAN DÜNYA İÇERİSİNDE OLMAK ZORUNDAYIZ

Kılıçdaroğlu, “Dünya ikiye ayrılmış durumda politik olarak. Demokrasiden yana olanlarla otoriter rejimlerden yana olanlar. Biz öteden beri demokrasiyi savunan bir partiyiz ve demokrasiyi savunan dünya içerisinde olmak zorundayız. İnsan hakları burada, gelişme burada, bilimsel gelişme burada, adalet burada, insana saygı burada, sosyal devlet olmanın gereği burada, düşünce özgürlüğü, üniversite özerkliği burada.” şeklinde konuştu.

“OTORİTERLİĞE ÖZENMEMEMİZ GEREKİYOR”

CHP lideri ayrıca “Demokrasiyi güçlendirmek zorundayız. Demokrasi sürekli gelişen bir kavram. Biz öteden beri CHP olarak demorkasiyi savunan bir anlayışa sahibiz. Dolayısıyla bizim otoriterliğe özenmememiz gerekiyor” diyen Kılıçdaroğlu, “Elbetteki o ülkelerle ekonomik, kültürel ilişkilerimiz olacak. Buna itirazımız yok. Ama yerimiz demokrasidir, demokrasiyi savunan uluslararası kurumların yeridir. Biz bugün Avrupa Konseyi’ne üyeysek, Avrupa Birliği’ne üye olmak istiyorsak, AB’nin önerdiği bütün demokratik standartları ülkemize getirmek zorundayız” dedi.

“Erdoğan’ın Şangay Örgütü üyeliği hedefinden Çin’in Uygurlara uygulamalarını eleştirmeyeceği anlamı çıkar”

Exit mobile version