İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kanada Dışişleri Bakanı: Uygur konusu son derece önemli

Kanada Dışişleri Bakanı, parlamentoda yaptığı açıklamada Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini ele alma girişimlerini desteklediğini ve Uygurları Kanada’ya getirmek için üzerlerine düşeni yapacağını ifade etti.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, 4 Mayıs 2023 Perşembe günü Kanada Parlamentosu’nun dışişleri ve uluslararası kalkınma ile ilgili daimi komite toplantısına katıldı. Bakan, Çin ile olan ilişkileriniyle ilgili Milletvekillerine yönelik yaptığı açıklamasında Uygur konusuna da değindi.

Stratejide Uygurlar konusunun da son derece önemli olduğu vurgulayan Bakan, “Milletvekili Zuberi, Sameer’in bu konu üzerinde çalıştığını biliyorum. Birleşmiş Milletler’in insanlığa karşı suç olarak nitelendirdiği Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini ele almaya yönelik önergenizi hükumet olarak destekliyoruz ve Uygurları Kanada’ya getirmek için üzerimize düşeni yapacağız” ifadeleri kullandı.

Melanie Joly ayrıca Uygur konusunun parti üstü bir konu olduğunun altına çizerek “Herkesin bunu (önergeyi) desteklemesinden sevindim” dedi.

ON BİN UYGUR’UN KANADA’YA YERLEŞTİRME KARARI

Kanada milletvekili Sameer Zuberi tarafından sunulan savunmasız 10 bin Uygur’u Kanada’ya yerleştirme karar önergesi 1 Şubat 2023 tarihinde Kanada parlamentosunda oy birliğiyle onaylanmıştı. Melanie Joly’ın yukarıda bahsettiği bu önergeye kabine ve tüm partilerin milletvekilleri lehine oy kullanmıştı.

Bu kapsamda dünyanın çeşitli bölgelerinde Çin’e iade edilme gibi çeşitli tehlikeler altında yaşayan on bin Doğu Türkistanlı Uygur ve diğer Türk aileleri, Kanada hükumeti tarafınan ülkeye götürülüp yerleştirilecek.

KANADA PARLAMENTOSU, ÇİN ZÜLMÜNÜ “SOYKIRIM” OLARAK TANIMIŞTI

Kanada parlamentosu Şubat 2021’de Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur ve diğer Türk halklarına yönelik uyguladığı asimile ve baskı politikalarını “Soykırım” olarak tanıma kararı almıştı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir