İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Japonya, Çin’in Baskılarına Rağmen Uygur Aktivist Rabia Kadir’e Vize Verdi

Japonya, Çin’in tüm diplomatik girişimlerine ve itirazlarına rağmen Uygur insan hakları savunucusu Rabia Kadir’in G 20 zirvesi sırasında ülkeye girişine izin verdi.

Japon hükümet kaynakları Kadir’e vize verildiğini doğruladı.

Vize başvurusunun 7 Haziran’da yapıldığını belirten Japon yetkililer, daha önce 10 defadan fazla ülkeyi ziyaret eden Rabia Kadir’in yeniden gelmemesi için herhangi bir engelin olmadığını bildirdi.

G-20 Zirvesi 28-29 Haziran’da Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleştirilecek.

Zirveye Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de katılacak.

Çinli yetkililerin, Kadir’in Japonya’ya girişiyle ilgili aralık ayında Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin ofisine doğrudan başvuruda bulunduğu aktarıldı.

Talebin Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Bakanlığı yetkililerince gerçekleştirildiği kaydedildi.

Eş zamanlı olarak Osaka’yı ziyaret edecek olan siyasi aktivist Rabia Kadir, Çin’in Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini protesto ederek Uygurların sesini duyurmaya çalışacak.

Rabia Kadir bu eylemiyle Şi Cinping’in idaresindeki Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da inşa ettiği ve milyonlarca Uygur, Kazak ve Kırgız Türklerini tuttuğu toplama kamplarını dünya gündemine taşımayı hedefliyor.

Çin’de ayrılıkçı olmakla suçlanan ve uzun süre hapis yatan siyasetçi, yazar ve insan hakları aktivisti Rabia Kadir sürgündeki Tibetliler, Uygurlar ve diğer azınlıkları da temsil eden Özgür Hint-Pasifik İttifakı isimli örgütün liderliğini de yürütüyor.

Kadir, cezaevinden çıktıktan sonra Çin’den kaçarak ABD’ye iltica etmişti.

Kaynak: EuroNews
Mustafa Bağ


Japonlar, G20 liderler zirvesine gelen Çin Cumhurbaşkanını Doğu Türkistan’daki zulme karşı protesto ile karşıladı.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Kader, “Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin G20’de bu konuyu gündeme getirmesini bekliyorum. Çünkü Eylül 2018’de ona bir açık mektup yazdım ve Japonya’nın toplama kamplarının kapatılması için Çin’e baskı yapmasını istedim” dedi.

https://youtu.be/KPanD39eNuY

J

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir