İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Japon Başbakanı Abe, Çin’in insan hakları durumuyla ilgili endişesini dile getirdi

Bir hükümet yetkilisi, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin, Çin ziyaretinde cuma günü (26 Ekim) Çin Başbakanı Li Keqiang ile yaptığı görüşmede Çin’deki insan hakları durumuyla ilgili endişelerini dile getirdiğini söyledi.

Japon yetkilisi gazetecilere verdiği demeçte, “Elbette, Uygur konusu göz önünde tutularak (Shinzo Abe’nin de Li’ye söylediği gibi) Japonya dahil uluslararası toplumun Çin’deki insan hakları durumuna yakından dikkat etmekte olduğunu” söyledi.

Shinzo Abe’nin sözleri, gerçi geçtiğimiz yıldan beri ikili ilişkiler önemli ölçüde iyileştikçe ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda anlaşmaya varılmış olmasına rağmen Japonya ve Çin arasında birçok siyasi konu üzerinde anlaşmazlıklar olduğunu gösterdi.

Aylar önce, Çin’in batısındaki Doğu Türkistan bölgesi yetkilileri, Aşırılığa karşı koymak ve kökünü kurutmak amacıyla duyarlı Müslüman Uygur gençlerine “Mandarin Çincesi öğretilen, hukuk bilgileri kazandıran ve mesleki beceriler edindiren eğitim kampları” kurma kararını açıkladılar.

Bölgede aşırı büyüyen devlet gözetimine ayak uyduramayan birçok Uygur “yeniden eğitim” kampanyası kapsamında gözaltına alındı. Bu hareket, insan hakları konusunda uluslararası endişeleri daha da artırdı.

Geçen yıl Nisan’da, diğer davranışların yanı sıra, kamusal alanlarda “anormal” sakallar ve örtünmeleri yasaklayan “radikalliğe karşı kurallar” uygulandı. Eskiden buyana da çocuklara ad verilirken bazı İslam isimlerinin yasaklıydı ve çocuklara dinin öğretilmesine yönelik cezalar uygulanıyordu.

Kaynak:  Kyodo News 


Haberde yasaklar ve uygulamalar konusunda sadece Çin tarafından açıklanmış olanlarına yer verilmiştir. Gerçekte uygulanmakta olan sınırlama ve baskılar hakkında bilgi için aşağıdaki yazıları öneriyoruz:

Doğu Türkistan’ın kısa genel durumu

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Doğu Türkistan’da Kitlesel Baskı Yaşanıyor

Doğu Türkistan’da Çin Nazi Kamplarına Gönderilmeye Neden Olan 48 Gerekçe

Doğu Türkistan’daki keyfi tutuklanan Türkler Çin’in iç eyaletlerine nakledilmeye başladı

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir