İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İYİ Parti’den Çavuşoğlu’na Uygur Türkleri ziyareti

İYİ Parti heyeti, Uygur Türkleri ile ilgili iddiaları görüşmek üzere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Çavuşoğlu’nun makamında gerçekleşen görüşmede İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Genel Başkan Yardımcısı, Dışişleri Komisyonu Üyesi, İstanbul Milletvekilli Ümit Özdağ, Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Dışişleri Komisyonu Üyesi, Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin yer aldı.

Heyet, Bakan Çavuşoğlu’dan Çin’deki kamplarda tutulan Uygur Türkleri hakkında bilgi alınması ve bu kampı ziyaret etmek için Çin makamları ile temas kurulması taleplerini iletti.

Ziyaret programını, gezilecek yerleri, görüşülecek kişileri parti olarak belirlemek kaydıyla bölgeye heyet göndermeye hazır olduklarını söyleyen İYİ Parti yetkilileri “Ayrıca, heyette yer alacak Türk ve yabancı uzmanları, STÖ’leri de belirlemek isteriz. Aksi takdirde ziyaret, Pekin’in propagandasına dönüşür” dedi.

Heyet ayrıca İYİ Parti’nin getirdiği ama reddedilen Meclis’te araştırma komisyonu kurulması önerisini yeniden gündeme getirerek, “Bir Araştırma Komisyonu oluşturabilirsek bu hem Uygur Türklerine ve Dünya’ya bir mesaj olur, hem de Çin’i bir nebze kontrol altında tutabiliriz” önerisinde bulundu.

‘ARAŞTIRMA KOMİSYONU İÇİN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞECEĞİM’

Bakan Çavuşoğlu, İYİ Parti Heyeti’ne Doğu Türkistan’daki Türkler ile ilgili bundan sonra dünya kamuoyunda daha çok dikkat çekmeye yönelik çalışacaklarını ifade etti.

Çin’deki bu kamplara İYİ Parti’nin yapmak istediği ziyaret ile ilgili olarak Çin makamları ile irtibata geçip, kendilerine haber vereceğini söyleyen Bakan, Doğu Türkistan başta olmak üzere Dış Türkler konusundaki hassasiyetin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, ayrıca İYİ Parti’nin daha önce verdiği ve AK Parti’nin reddettiği araştırma komisyonu kurulması talebiyle ilgili de bu konuyu partilerinin yetkili organları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşacaklarını da kaydetti.

Kaynak: GazeteDuvar GerçekGündem Gazete2023

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir