İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’den Çin’e Uygur Türkleri kampı tepkisi: İnançla savaşa son verin, kazanamayacaksınız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dini Özgürlükler Büyükelçisi Sam Brownback, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine uyguladığı ‘zulmü’ durdurması çağrısında bulundu.

Pekin yönetiminin ‘inançla savaş halinde’ olduğunu söyleyen Brownback, bir milyondan fazla kişinin tutulduğu toplama kamplarını ziyaret etmek istediğini kaydetti.

Hong Kong ziyareti sırasında dış haberler muhabirlerine konuşan elçi, Pekin’i insanların temel haklarına ve ‘kutsal hakkı’ ibadet özgürlüğüne saygı göstermeye çağırdı: “Çin Komünist Partisi kendi insanlarının dini özgürlükler konusundaki çığlığını duymak ve yanlışlarını düzeltmek zorunda. Bu bir savaş ve onlar kazanamayacak”

ABD yönetimi Çin’in kamp politikasından kaygılı

Washington yönetiminin toplama kamplarıyla ilgili olarak Pekin’e yaptırım uygulayıp uygulamayacağı konusunda açıklama yapmanın doğru olmadığını belirten Brownback, “Trump yönetimi derinden kaygılı ve bu baskıyı Pekin’in Müslüman azınlık gruplarının kimliklerini, kültürlerini ve inançlarını yeniden tanımlamak ve kontrol etmek için kasıtlı bir girişim olarak görüyor.” ifadesini kullandı.

Kampları ziyaret etmek istediğini kaydeden elçi, “O kamplara gitme fırsatım olmasını isterim. Ancak bu sadece göstermelik değil. Şu andaki aktif kamplara gidip orada insanlarla özgürce konuşmak isterim.” dedi.

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da inşa ettiği ve bir milyondan fazla Uygur Türkünü tuttuğu toplama kampları uluslarararası toplumun eleştirilerine rağmen varlığını sürdürüyor.

Kaynak: EuroNews

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir