İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“İlham Tohti’nin doğum gününde kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz”

İlham Tohti İnisiyatif Hareketi: “İlham Tohti’nin doğum gününü dünya çapında onu tanıyan, takdir eden parlamenterler, ilim adamları, aktivistler ve insan hakları savunucularının kutlama mesajlarıyla gündeme taşıyarak kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz”.

İlham Tohti İnisiyatif Hareketi, 2014’ten beri Çin’de hapiste tutulan Uygur aydın İlham Tohti’nin 53’üncü doğum günü için farkındalık çağrısı yaptı.

Hareket’ten yapılan açıklama şöyle:

“İlham Tohti İnisiyatif Hareketi olarak, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından (2014’te) müebbet hapse mahkûm edilen Uygur lideri Doç. Dr. İlham Tohti’nin 53’üncü yaş gününü derin hüzün, kaygı ve üzüntüyle kaydediyoruz. Çünkü o, halkının özgürlüğü ve temel hakları için hayatını, ailesini, mal-mülkünü, mevkisini ve hatta hayatını feda etmiştir.

‘Uygurların Mandela’sı’ diye de adlandırılan İlham Tohti, Uygurların anayasal haklarını, toplumlararası barış ve diyaloğu savunmuştu. Buna rağmen Çin yönetimi onu gözaltına alarak 23 Eylül 2022 tarihinde Ürumçi’deki iki günlük bir göstermelik duruşma sonuncunda, sözde ‘bölücülükle’ suçlayarak müebbet hapse çarptırdı ve böylelikle hürriyet, adalet ve hak savaşçısı olan İlham Tohti’yi hapiste çürütmek ve susturmak istedi.

Ama, hür dünya kamuoyu onu hiç unutmadı. Geçen dokuz seneden beri İlham Tohti ondan fazla uluslararası insan hakları ve hürriyet ödülüyle takdir edildi. Tohti, 2019 yılından bu yana her sene Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmektedir. Nitekim 2020 ve 2022 senelerinde (350’ye yakın aday arasında) ‘finalistler’ diye adlandırılan son beş adaydan biri olmuştur.

Bu sene biz Uygur halkının cesaretli, fedakâr ve vizyon sahibi lideri İlham Tohti’nin doğum gününü dünya çapındaki onu tanıyan, kendisiyle bizzat görüşen, takdir eden parlamenterler, ilim adamları, aktivistler ve insan hakları savunucularının kutlama mesajlarıyla gündeme taşıyarak, kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz.”

“İLHAM TOHTİ İLERİYİ EN İYİ GÖREBİLEN HAKİKİ BİR LİDERDİR”

Başlatmayı düşündükleri kampanyayla ilgili Uygur Haber’e konuşan, İlham Tohti İnisiyatif Hareketi Kurucu Başkanı Enver Can şunları söyledi:

“İlham Tohti, benim son yarım asırdan beri tanıdığım ileriyi en iyi görebilen hakiki bir liderdir. Onun, başına gelecekleri bildiği halde yaptığı fedakârlık, beni çok etkilemiştir.

İlham Tohti’ye ve ailesine selam olsun. Biz Uygurlar ona minnet borçluyuz. Onun hak-hürriyet davasını dünya kamuoyuna duyurmak ve gelecek nesillere taşımak bizim milli-vatani borcumuzdur.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir