Site icon Uygur Haber

Hollanda Çin’in ülkede kurduğu yasadışı polis merkezlerini kapatmasını istedi

#image_title

Hollanda, Çin’den ülkede kurduğu yasadışı polis merkezleri hakkında açıklama talep etti ve Çin büyükelçisine bu merkezlerinin derhal kapatılması gerektiği konusunda nota verdi. Ayrıca konuyla ilgili soruşturmaların devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, 1 Kasım 2022 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Çin ülkede kurduğu yasadışı ve gizli polis merkezlerinin derhal kapatılması gerektiği konusunda Çin’in Lahey Büyükelçisi Tan Cien’in bilgilendirildiğini kaydetti.

Wopke Hoekstra’nın açıklamasında “Dışişleri, Çin büyükelçisinden Hollanda’da Çin hükümeti adına görev yapan sözde polis karakolları hakkında tam açıklama istedi. Bunun için Hollanda’dan herhangi bir izin talep edilmediği için bakanlık, bu merkezlerin bir an önce kapatılması gerektiği konusunda büyükelçiye nota verdi” ifadelerine yer verildi.

Buna ek olarak, Hoekstra, Hollanda’nın de merkezlerin yürüttüğü faaliyetleri hakkında soruşturmaları devam etmekte olduğu bilgisini paylaştı.

ÇİN, BİRÇOK ÜLKEDE EN AZ 54 YASADIŞI MERKEZ KURDU

Merkezi İspanya’da Safeguard Defenders örgütü, 15 Eylül’de bir rapor yayımlayarak Çin’in Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bilindiği kadarıyla 34 ülkede en az 54 yasadışı ve gizli polis merkezi kurduğunun tespit ettiğini açıkladı.

Raporda söz konusu yasa dışı merkezlerin adli soruşturmaları yürütmek, muhaliflere gözdağı vermek ve iade anlaşmalarında öngörülen prosedürlerin dışında suçluları ülkeye dönmeye ikna etmek için kullanıldığı iddia edilmişti.

Hollandalı RTL televizyonunun araştırmacı gazetecilik platformu Follow the Money ise Çin polisinin “yurt dışı hizmet bürosu” adıyla Hollanda’da en az iki polis merkezi kurduğunu öne sürmüştü. Ardından yetkililer söz konusu merkezler hakıdan soruşturmaların başlatıldığını duyurmuştu.

Exit mobile version