İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğu Türkistan’daki eğitim kampları yetmedi, Çin gözaltı merkezleri inşa etti

Araştırmacı Cen Si’nin en yeni araştırmasında, Doğu Türkistan’ın güvenlik bütçesi üzerindeki araştırmalar sonucunda Çin hükümeti tarafından 2017’den beri tekrar eğitim kamplarının önemli ölçüde genişletildiği doğrulandı. Veriler, tekrar eğitim kampların harcamalarının 2016’e göre 2017’yılında 20 milyar Yuan artğını gösteriyor.

Kaynak: DW.      Çinceden çeviren: Leziyne

ABD danışmanlar grubu olan Jamestown enstitüsü 5 Kasım Pazartesi günü bir yeni araştırma raporu yayımladı. Raporda Doğu Türkistan’daki güvenlik bütçesi araştırmaları sonucunda doğu Türkistan’daki tekrar eğitim kamplarının 2017 yılında 3 kat arttırıldığı doğrulandı. Doğu Türkistan araştırmacısı Cen si, şunu özenle belirtti: “Doğu Türkistan bütçesi Çin hükümetinin sıkı korunan tekrar eğitim kamplarını kurmaya devam ettiğini ve milyonlarca Uygurları hapsettiğini kanıtlıyor”.

Cen si’ın raporu, gerçi Çin hükümetin tarafından tekrar eğitim kamplarının Uygur halkının yaşam becerilerini arttırmayı amaçladığını sürekli dile gerdirilmiş olsa da Doğu Türkistan’daki istihdam oranının hiç de iyileşme gösterilmediğini doğruluyor. Cen Si, Çin hükümeti bu binalarda ne türlü bir eğitim sağlansa da bu eğitimlerin yaşam becerileriyle hiç de ilgisi olmadığını belirtti.

O yine Doğu Türkistan’daki güvenlik bütçesinin çoğunun bina tesislerine ve ekipman satın almaya kullanıldığını belirtti. Veriler, yine azınlıklar nüfusu 35%ten fazla bir nüfusa sahip olduğu bölgelerde, azınlıklar oranının yüksek olmadığı bölgelere göre  güvenlik konusundaki harcamaların daha da yüksek olduğunu gösteriyor.

Bunun dışında Cen Si Twitter hesabında, azınlıkların yaşadığı bazı bölgelerde hükümetin gözaltı merkezleri inşası için harcamalarının dört kat daha arttırılmış olması, tekrar eğitim kamplarının Çin hükümetince azınlıkları hapsetmek için kullanılan tek araç olmadığının kanıtı olduğuna vurgu yaptı. O yine, “En korkutucu olanı ise Çin hükümetinin hapishane, gözaltı merkezleri ve tekrar eğitim merkezlerinin inşası için harcamaların sürekli olarak artmasının aksine mahkeme ve yargıların harcamalarının sürekli azalmasıdır. Bu, suçsuz veya suçu hafif olan birçok kişinin normal yasal süreçlerinden geçmeksizin hapsedilmiş olduğunu gösteriyor” dedi.

Ayrıca Doğu Türkistan’daki birçok tekrar eğitim kamplarına öğretmen alımı ilanlarında, öğretmenlerin belirli bir eğitim düzeyine veya ilgili deneyime sahip olmaları şartı konulmamaktadır. Bu, Doğu Türkistan’daki tekrar eğitim kamplarında beceri eğitimini üstlenenlerin mesleki eğitimi yöneten hükümet birimleri olmadığını gösteriyor. Cen Si “bu bilgilere göre Doğu Türkistan beceri eğitiminin tek amacının kişilere belirli politik düşüncelerle aşılamak ve onların gözünü korkutmak” olduğunu vurguladı.


İlginizi çekebilir:

Doğu Türkistan’ın kısa genel durumu
Çin, Doğu Türkistan’da Şimdilik Kültür Soykırımı Yolunu Tuttu, ya sonra …
Doğu Türkistan’da Çin Nazi Kamplarına Gönderilmeye Neden Olan 48 Gerekçe
Doğu Türkistan’daki keyfi tutuklanan Türkler Çin’in iç eyaletlerine nakledilmeye başladı

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir