İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğu Türkistan’daki keyfi tutuklanan Türkler Çin’in iç eyaletlerine nakledilmeye başladı

Keyfi Tutuklamalar

Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında keyfi olarak milyonlarca etnik Uygur ve Kazak Türklerini gözaltında tutması, Çeşitli uluslararası insan hakları örgütleri tarafından kanıtlayıp açıklanmıştı. Birleşmiş Milletler, bir milyona yakın Uygur Türkünün ‘terörizmle mücadele’ gerekçesiyle zorla kamplarda tutulduğu yönündeki haberlerin ‘son derece endişe verici’ olduğunu belirterek bu kişilerin serbest bırakılmasını istemişti. Çin suçlarını reddetti ve şu an tutukluları Çin’in iç eyaletlerine taşıyarak Doğu Türkistan Nazi kamplarındaki göze çarpıcı aşırı kalabalığı dağıtmak istiyor.

İnsan Hakları İzleme örgütü raporu

İnsan Hakları izleme örgütü, “İdeolojik Virüsleri Temizlemek: Çin’in Uygur Bölgesinde Yaşayan Müslümanlara Yönelik Baskı Kampanyası” başlığını taşıyan 117 sayfalık rapor yayımlayıp, Çin hükümeti tarafından Doğu Türkistan’daki Türk Müslümanlara yönelik uygulanan kitlesel keyfi gözaltılar, işkence, kötü muamele ve gündelik yaşam üzerinde giderek artan ölçüde yaygınlaşan, sistematik kontrole ilişkin yeni kanıtları açığa çıkardı.

Raporda, tüm bölgedeki 13 milyon Müslüman Türkler  insan haklarına aykırı olarak, zorunlu siyasi beyin yıkama, toplu cezalandırmaya, seyahat ve iletişim özgürlüklerinin kısıtlanmasına, din özgürlüğünün üzerindeki kısıtlamaların artırılmasına, kitlesel takip ve gözetlemelere ilgili kanıtlar ve tanıkların konuşmalarına da yer veriliyordu. (Raporun Türkçe Özeti de yayınlanmıştır)

BM’nin tepkisi

Birleşmiş Milletler, bir milyona yakın Uygur Türkünün ‘terörizmle mücadele’ gerekçesiyle zorla kamplarda tutulduğu yönündeki haberlerin ‘son derece endişe verici’ olduğunu belirterek bu kişilerin serbest bırakılmasını istedi. Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Kaldırılması Komisyonu, gözaltına alınan kişilerin derhal serbest bırakılmasını, tutsakların sayısı ve gözaltına alınma gerekçelerin açıklanmasını talep etti. BM, belirli ırk ve din mensuplarının hedef alındığı iddialarıyla ilgili olarak bağımsız soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Çin ise bunu reddetti. (ilgili haber)

Trenler Bilet Satışını Durdurdu

Son zamanlarda, yetkiler tarafından Çin- Doğu Türkistan arası Demiryolları için 22 Ekim’den başlayan tren biletlerinin satışlarının 26 Eylül’den buyana durdurulduğu bildirildi. Birçok siyasi yorumcular tarafından bunun Çin’in Doğu Türkistanlılara yönelik gerçekleşecek büyük bir kampanyanın hazırlıkları olabileceği ileri sürülüyordu.

Türkler Çin’e Nakledilmeye başladı

Radio Free Asia’nın 1 Ekim’deki haberinde Doğu Türkistan’daki yerel sakinlerinden aldığı bilgilere dayanarak 26 Eylül’den itibaren Çin makamlarının Uygurlar, Kazaklar ve Kırgızlar gibi Türk Müslümanlarını trenlerle Çin’in iç eyaletlerine nakletmeye başladıkları açıklandı. Habere göre, Doğu Türkistan’ın güneyindeki Uygur Müslümanlar kuzeye nakledilirken, kuzeydeki Kazaklar Çin’in iç eyaletlerinden Gansu’ya gönderildi. 200 binden 300 bine kadar insan nakledildiği tahmin ediliyor. Haberde, Müslümanların devasa nakledilmesi haberinin, Kaşgar Konaşehir nahiyesindeki polisler tarafından da doğrulandığı belirtildi.

Radio Free Asia’nın 1 Ekim’deki diğer bir haberinde Doğu Türkistanlıların Çin’in Heilongjiang eyaletindeki hapishanelere de gönderildiği ve bunun o eyalet sakinlerini de rahatsız ettiklerini bildirdi. Bu konu Heilongjiang eyaleti Tailai nahiyesi yetkilileri tarafından da doğrulandığını belirtti.

Doğu Türkistan Hapishaneleri aşırı kalabalık

Yöre halkı, Doğu Türkistan’ın çeşitli bölgelerindeki eğitim kampı ve hapishanelerin artık aşırı kalabalık olduğunu hatta cezaevi personelinin yakın aile fertlerinin bile alındığını ortaya koydu.

Çin eğitim kamplarını ve hapishaneleri her geçen gün çoğaltmalarına, genişletmelerine rağmen keyfi tutuklamalar sonucu ortaya çıkan bu kalabalıkları gizlemek ve asilimi sürecini hızlandırmak için etnik Müslümanları büyük çaplı bir şekilde nakletme tedbirleri başlattı.

AF Örgütü’nden Doğu Türkistan raporu: Baskılar intihara sürüklüyor

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir