İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğu Türkistan’da zengin iş adamaları toplama kamplarına götürülüyor

Çin’in “mesleki eğitim veriyoruz” diye yutturmaya çalıştığı toplama kamplarına Doğu Türkistanlı üniversite Hocaları, akademisyenler, yazarlar, şairler, sanatçılar ve zengin iş adamları alınıyor.

Doğu Türkistanlı Ömer Hamdullah, Çin tarafından toplama kamplarına götürülen ağabeylerinden haber alamıyor.

Hamdullah kardeşler 2017 yılında Kızılcahamam’da bir sağlık merkezinin yapımına başlamıştı. İnşaat işi ile uğraşan kardeşler ekonomik anlamda gelişmeye başlaması üzerine Çin yönetiminin bundan haberi olmuş ve iki kardeşi yakalayarak toplama kamplarına gönderdi. Ağabeylerinin yakalanıp toplama kamplarına gönderilmesinin ardından onlardan haber alamayan Ömer Hamdullah ise sosyal medya üzerinden ailesine ulaşabilmek ve Doğu Türkistan’da uygulanan Çin zulmünü duyurmak adına kampanyalara başladı.

Doğu Türkistan’daki Türklerin ekonomik açıdan güç kazanmasını da istemeyen Çin yönetimi, ekonomik anlamda gelişmeye başlayan Türkleri toplama kamplarına götürüyorlar. Kardeşlerinin de bu sebepten dolayı toplama kampına götürüldüğünü öğrendiğini belirten Hamdullah, şöyle konuştu:

“Babamla birlikte 2013 yılında Doğu Türkistan’dan Arabistan’a gittik. Babam orada vefat etti bende orada eğitimime devam ettim. En son Doğu Türkistan’a 2016 yılında gittim. Ailemden en son 3 ay önce haber aldım. Küçük ağabeyim 2017 yılında büyük ağabeyimin toplama kampına götürüldüğünü söyledi. Ardından küçük ağabeyimi de toplama kampına götürmüşler. Ondan da haber alamadım.

Ağabeylerimin şirketinde çalışan birisi bana da haber verdi. Çalışan bana, ‘Senin ağabeylerin gibi zengin Uygur Türklerinin hepsini toplama kamplarına aldılar. Büyük ağabeyin 25 yıl, küçük ağabeyin 15 yıl hapis cezası aldı’ dedi. Şimdi yaşıyorlar mı onu bile bilmiyorum. Çünkü kamplarda insanlara çok işkence yapılıyor. Yaklaşık 10 gün önce Çin Konsolosluğuna ailemden haber almak adına dilekçe verdim. Bana haber vereceklerini söylediler. Ancak hala bir haber gelmedi.”

Doğu Türkistanlı Ömer Hamdullah, Çin tarafından Türkiye’de yatırım yaptığı için toplama kamplarına götürülen ağabeyleri ve ailesine ulaşamıyordu. Bu nedenle sosyal medyada Türkçe, İngilizce ve Arapça videolar hazırlayan Hamdullah, ailesine ulaşmak için Çinli yetkililerden bir cevap istiyordu.

Ailesine ulaşamadığı için sosyal medyada kampanya başlatan Doğu Türkistanlı Ömer Hamdullah’a Çinli yetkililerden cevap geldi.

“ ÇİN’DEN KÜSTAH CEVAP ”

Hamdullah’ın başlattığı kampanyanın dikkat çekmesi üzerine, Çinli yetkililer Hamdullah’a ulaştı. Çinli yetkili ile arasındaki konuşmayı aktaran Hamdullah, “Ağabeylerime ulaşamadığım için sosyal medyada Türkçe, İngilizce ve Arapça videolar yayınlamıştım. Videoları yükledikten sonra bana bu konuda çok fazla destek geldi. Videoları Çin Konsolosluğunda çalışanlar görmüş ve benimle irtibata geçtiler ve ailem ile ilgili bilgi vereceklerini söylediler. Bir süre bilgi gelmesini bekledikten sonra tekrar bana ulaştılar ve ağabeylerimin hapishanede olduğunu, annem ve kız kardeşlerimin de benimle görüşmek istemediğini belirttiler. Nedenini sorduğumda ise, ‘Sen Çin karşıtı insanlarla birlikte hareket ediyor ve onlarla birlikte yaşıyorsun. Bu yüzden ailen seninle görüşmek istemiyor’ dediler. Benim Çin karşıtı bir örgütte olduğum ya da öyle bir eylem yaptığım yok.” diye konuştu.

“YETKİLİLER BANA ŞANTAJ YAPIYOR”

Çektiği videoların dikkat çekmesi sebebiyle kendisine iftira atılmaya çalışıldığını belirten Hamdullah, “Ben aileme ulaşmak istedim ve videolar çektim. Bu videolar dikkat çektiği için bana iftira atmaya çalışıyorlar. Yaptığım kampanya nedeniyle tehdit ediliyorum. En son tekrar aradılar ve ailemin bilgilerini vermemi istediler. Ağabeylerimi tekrar sorduğumda ise bana bilgi vermediler. Neden hapiste olduklarını sorduğumda sorularım cevapsız kalıyor. Şimdi ailemin bilgilerini verdikten sonra bana geri dönüş yapmalarını beklemekten başka yapacağım bir şey yok.” dedi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı
QHA

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir