İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğu Türkistan’a da hassasiyet bekliyoruz

Türkiye Kamu-Sen Çorum İl Temsilciliği’nin “Türk Dünyasında İnsan Hakları İhlalleri ve Doğu Türkistan Meselesi” adlı paneli geçtiğimiz Cuma akşamı gerçekleştirildi.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, Gazi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Sinan Demirtürk ve Hitit Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Özer Şenödeyici’nin konuşmacı olarak katıldı panel, Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelde bir açış konuşması yapan Türkiye Kamu-Sen Çorum İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Selim Aydın, Doğu Türkistan’dan yükselen çığlıkların yürekleri yaktığını belirterek, “Doğu Türkistan’a zulüm son bulsun. Zalimler akıttıkları kanda boğulsun inşallah. Al bayraktan Gök bayrağa selam olsun. Üzülerek görüyoruz ki sözde insan hakları savunucuları susmakla yetinmektedir” dedi.

Türk milletinin kadirşinas, misafirperver ve hoşgörülü bir millet olduğunu kaydeden Aydın, “5 milyon Suriyeliye gösterdiğimiz hassasiyeti, bu kardeşlerimiz için de göstermeliyiz. Bize yakışan da bu değil midir? Umarım geçtiğimiz ayda, havaalanında beklettiğimiz 11 Uygur Türk’ünü de yalnız bırakmayız. Mesele Müslüman olmaksa bu kardeşlerimiz de Müslüman’dır. Mesele insan olmaksa Türkler de insandır. Kardeşlerimiz, gözyaşlarınızı silmeye ellerimiz uzanamıyorsa da bugün Çorum’dan kardeşlerinizin yüreği, acınızı hafifletmek için atıyor” şeklinde konuştu.

Binlerce yıllık kadim Türk yurdunda en temel insani değer olan insana saygının ayaklar altına alındığını söyleyen Aydın, “Soydaşlarımızın ibadet etmeleri engelleniyor. Doğu Türkistan’da çocukların boynu bükük, minareler ezansız, camiler cemaatsiz kalmış durumda.

Biz biliyoruz ki Dünyanın her yerinde Türk’e karşı girişilen bu saldırılar, tarihten Türk isminin silinmesi için çabalayan şer odaklarının bir planıdır. Beşikteki bebeklerin çığlığı, yüreklerimizi yakıyor. Bu nedenle Türk hükümeti bir an önce bu vahşete “Dur” demek zorundadır. Ticari ilişkiler buna engel olmamalıdır. Bölgede yaşananlara, başta Türk Hükümeti olmak üzere tüm dünya devletleri kısa zamanda müdahale etmeli ve Doğu Türkistan’da yaşanan bu insanlık dramına bir son verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Selim Aydın, Türkiye Kamu-Sen olarak 19 Aralık Çarşamba günü Ankara’da BM binası önünde Doğu Türkistan’da yaşananları protesto edeceklerini belirterek sözlerini tamamladı.

Aydın’ın konuşmasının ardından Hitit Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Özer Şenödeyici’nin oturum başkanlığını üstlendiği panelde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk ve Gazi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Sinan Demirtürk, “Türk Dünyasında İnsan Hakları İhlalleri ve Doğu Türkistan Meselesi” konusunda birer sunum yaptılar. (Taner ŞİMŞEK)

Kaynak: ÇorumHaber

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir