İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğu Türkistan Türk’ünün feryadı

Kaynak: OrtakSes ; Yazar: Adem Arı

Sosyal medyadan Doğu Türkistan hakkında çok şey okudum, dinledim. Hepsinden Doğu Türkistan’ın durumu hakkında farklı şeyler öğrendim ancak gerçeği ile karşılaşmak olayı en acısı idi.

İsmini vermeyeceğim bir konferans için gittiğimde konuklarım arasında 7-8 kişi Doğu Türkistan’lı üniversite öğrencisi vardı. Program sonrası bir mekanda çay içip sohbet ettik. Öğrencilerin durumları hakkında anlattıkları insanın kanını donduracak, göz yaşını bile akmaktan utandıracak  nitelikteydi.

Onlardan biri anlatıyor: “Biz Türkiye’ye okumaya geldik. Kısa süre sonra Çin hükümeti bizden  geri dönmemizi istedi. Ben geri dönmeyince babamı tutukladılar. Babam hala tutuklu, evde kalan annemden ve kardeşlerimden iki yıldır haber alamıyorum.”

Diğer Uygur Türk’ü öğrencilerle de konuştuğumuzda  hepsinin Çin hükümeti tarafından hapsedilmiş rehinleri olduğunu öğrendik.

Sosyal medyada dolaşan bir Doğu Türkistanlı hanım kardeşimizin ses kaydına alınmış feryadı. Bu feryadları Türkiye Türkü olarak sadece dinliyoruz. Milli duyarlılığı olan sivil toplum kuruluşları mitingler düzenleyerek Doğu Türkistan Türkünün feryadını dünyaya duyurmaya çalışıyor. Sözü fazla uzatmıyor Doğu Türkistanlı Hanım Kardeşimizin feryadına geçiyorum:

“Selamunaleyküm, Hayırlı Günler soydaşlarım, Türk Gardaşlarım: Ben Doğu Türkistanlı bir Uygur Türk’ü  Gardaşınız olarak buradan tüm Türk halkına sesleniyorum. Biz Doğu Türkistanlılar bildiğiniz gibi kaç senedir senelerdir Çin zulmü görüyoruz. Bunu anlattık, anlattık, anlattık bizi duyan da olmadı. Doğru bize sadece Allah var Türkiye’den şuradan buradan hiç bir şey beklemiyoruz. Çin’in o kadar güçlü silahları varsa bizim de Allah’ımız var onları bitiren o kadar zalimi bitiren Allah o bize yardım edecek.

Ama şu an baktım ki Doğu Türkistan’dan gelen haberler beni gerçekten çok üzüyor, yani üzülmek ne kelime açıyorum sosyal medyalarda ordan burdan gelen haberleri okuyorum. Doğu Türkistan’la şu an irtibat kesilmiş olduğu için oradan haberin gelmesi çok zor. Ben de iki senedir kız kardeşimle babamdan ne bir sülalemden hiçbir haber alamıyorum. Bu sadece benim başımdan geçen bir olay değil bu herkesin başından geçen olay.

Şu anda bizim Uygur Türklerini Çinli erkeklerle evlendiriyorlar siz bunun ne demek olduğunu düşünebiliyor musunuz? Tarihten beri Türklerle Çinliler birbirinin düşmanı. Şu anda bu zalim Çinliler bizim annemizi babamızı, şerefimizi, namusumuzu, dinimizi, milli kimliğimizi her şeyimizi yok etmeye çalışıyorlar. Sen gel ki bizden kız iste, bizim kızlarımızı kendine almak iste. Düşünebiliyor musunuz bir Uygur kızı, Müslüman kızı domuz yiyen, Allah’ı tanımayan Çinli ile nasıl evlenebilir, senin vatanını işgal eden biriyle nasıl evlenebilir, artık dayanamayacak bir duruma geldik. Bizim zaten vatanımızı elimizden aldılar, topraklarımızı çiğnediler şu anda bizim şerefimiz, namusumuzla oynuyorlar, daha beş dakika önce açtım bir kardeşimizin durumunu okudum: yazmış ki “yaşlı annemden benim kız kardeşimi bir tane Çinliye istemişler, annem de “bir düşünelim” demiş. Bu nasıl bir gün nasıl bir horluk ki” diye yazmış.

Düşünebiliyor musunuz sizin kız kardeşinizi sizin düşmanınız isteyecek buna hayır derseniz sizin gideceğiniz yer hapis. Bizim tarihten beri böyle Çinlileri reddetmiş babayiğit kızlarımız var. Allah onlara güç kuvvet versin. Allah bizim namusumuzu korusun. Sizden tek istediğimiz şey mübarek Ramazan aylarında bize dua edin.”

Yapılması gereken nedir? Bunu düşündüğümüzde hepimizi bir çaresizlik kaplıyor. Hükumet ne yapıyor? Tamam teşekkür ederiz Türkistanlı öğrencilerin barınma ve harçlık ihtiyaçları asgari ölçülerde karşılanıyor, yeterli mi yetersiz.

Hükumet olarak meselenin Çin Hükümeti ile görüşmelerde ele alınması gerekir, yapılabileceklerin belirlenmesi lazım. Çin malları yurdumuzu  her alanda istila etmiş durumda. Geleneksel zanaatlarımıza bile el atmışlar;  Sakarya’da Taraklı’nın şimşir kaşıkları meşhurdur. Adapazarı Katlı Pazar yerine gidiyorsunuz, Çin malı tahta kaşık satılıyor. En vahimi şu anda benim bu yazıyı yazdığım bilgisayarım bakmadım ama büyük ihtimalle Çin malı. Sizlerin de her birinizin bu yazıları okuduğu bilgisayarları Çin malı. Herhalde ilk yapabileceğimiz Çin mallarını boykot etmek olmalı değil mi?

Kaynak: Doğu Türkistan Türk’ünün feryadı – Adem ARI

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir