İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğu Türkistan’daki toplama kamplarının teknolojik altyapısında HuaWei’nin imzası

Teknoloji devi HuaWei’nin Doğu Türkistan’daki gözetim sistemlerinin bulunduğu tesiste faaliyet gösterdiği öğrenildi.

ÜRÜMÇİ (QHA) 28 ARALIK 2018 –

Dünyaca ünlü dev teknoloji şirketi Huawei’nin, Doğu Türkistan’da toplama kamplarının ve diğer gözetleme sistemlerinin teknolojik altyapısını hazırlamada katkısı olduğu öğrenildi.

İnsan hakları savunucusu Louisa Greve’in Washington’da bir düşünce merkezinin toplantısında yaptığı açıklamada Huawei’nin, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine doğrudan destek sağladığını belirtti.

Louisa Greve ayrıca Uygur İnsan Hakları Projesi’nin Dış İlişkiler Başkanlığı’nı yürütüyor. Greve yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Huawei’nin Doğu Türkistan’da insanları gözetleyip, toplama kamplarına yollayan süreçteki rolü hakkında birkaç örnek vermek istiyorum. Mayıs 2018’de yerel hükümetin internet sitesinde açık bir şekilde Huawei’nin Ürümçi’nin Yenişehir ilçesinde “İstihbarat Güvenlik Endüstrisi İnovasyon Laboratuvarı” adlı bir tesiste çalışmalarına başladığının ilanı yer alıyor. Başka şirketlerin de burada yer alabileceğinden şüpheleniyoruz. Bu tesisin sadece Çin’de değil dünyanın diğer ülkelerinde de kullanılacak güvenlik sistemlerinin geliştirme merkezi olduğu biliniyor. İlanda, Huawei’nin güvenlik güçlerine teknolojik destek verdiği ve bölgede devletin uyguladığı güvenlik önlemlerinde işbirliği yapacağı belirtiliyor.”

Doğu Türkistan’a 2016 Ağustos’unda atanan Chen Quanguo, Nisan 2017’den beri Doğu Türkistan’daki Uygurlar ve Kazaklar başta olmak üzere Türkleri toplama kamplarına yolluyor. Toplama kamplarında en az 1 milyon soydaşımızın bulunduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: QHA


İlgili Haberler:

Çin’de Yasaklanan İnternet Siteleri ve Uygulamalar

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir