İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğu Türkistan Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen Doğu Türkistan Çalıştayı, 20 Haziran Pazar günü online olarak gerçekleştirildi.

Tanınmış Uygur aydınlarından Prof.Dr. Abdurreşid Celil Karluk ve TYB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Enes Kala’nın tertip ettiği çalıştayı TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yönetti. Çalıştayda Mehmet Volkan Kaşıkçı, Merve Şebnem Oruç, D. Mehmet Doğan, Mehmet Akif Okur’un da aralarında bulunduğu farklı kesimlerden pek çok tanınmış isim yer aldı.

Akademisyenlerin, yazarların, yorumcuların değerlendirmelerinin sonunda ortaya çıkan sonuç bildirgesinde Çin’e, Türkiye’ye ve Dünya Kamuoyu’na başlıklı farklı maddeler içeren üç çağrı metni yayınlandı.

Sonuç bildirgesi tam metnini İndir.

Sonuç bildirgesinde kampların kapatılması, bölgeyle irtibat kurulmasının önündeki sınırlamaların kaldırılması taleplerinin yanısıra Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan kapatılma çağrısı yapılan kampları incelemek üzere Çin’e gitmesi üzerine uzlaşılan resmi heyet de hatırlatıldı.

Bildirgede Türkiye’ye özellikle hatırlatılan bir nokta da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Mevlüde Hilal Nazımi’nin dramı. Mevlüde Hilal ile 4 yıldır irtibat kuramayan yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ablası Medine Nazımi bulabildiği her platformda kardeşine kavuşmak için sesini duyurmaya gayret ediyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir