İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin’den Sızan Yeni Belgeler Doğu Türkistan’daki Toplama Kampları ve Keyfi Tutuklamaları Kanıtlıyor

Doğu Türkistan’daki toplama kamplarını ve keyfi tutuklamaları kanıtlayan yeni belgeler Alman basınına sızdı. Belgeler “Karakaş Listeleri” adı altında paylaşıldı.

Toplama Kamplarına Gönderilen Kişilerin Bilgilerinin Yer Aldığı Karakaş Listesi

Karakaş, Doğu Türkistan’ın Hoten şehrine bağlı bir ilçe. Karakaş’tan sızan resmi belgeler toplama kampına gönderilen kişilere ait bilgiler ve bu kişilerin neden toplama kamplarına gönderildiğini gözler önüne seriyor. Örneğin Mayıs 2017’de bir Uygur Türkünün toplama kamplarına gönderildiği görülüyor. Belgede yazılanlara göre kampa gönderilme nedeni eşinin yüzünü örtmesi ve çok fazla çocuğa sahip olması.

Yine sızan belgelerde bu Uygur vatandaşının kamplarda “büyük bir ideolojik dönüşüm geçirdiği” ve “hatalarının farkına varıp, örnek bir pişmanlık gösterdiği” ifade ediliyor. Belgelerde ailenin dört oğlunun ve iki kızının evlerinde “iyi davranış” gösterdiği yazılı. Haziran 2017’de ise çocukların anneleri “yasa dışı dini faaliyetlere katılma” gerekçesi ile 6 yıl hapis cezasına çarptırılmış.

Bu ailenin hikayesi listelerde sızan yüzlerce benzer örnekten sadece bir tanesi. Sızan belgeler insanların neden tutuklandığı, Çinli yetkililerin yüksek teknolojili gözetim yöntemlerini Uygurların kimliklerini, yerlerini ve alışkanlıklarını belirlemede nasıl kullandığını gözler önüne seriyor.

650 Binlik İlçede 5 Toplama Kampı Var

Tutuklananları aktaran listede 311 kişinin toplama kamplarına sadece “sakal bıraktıkları, oruç tuttukları veya pasaporta başvurdukları” için gönderildiği göze çarpıyor. Bunların hepsi toplama kamplarına 2017 ve 2018 yıllarında gönderilmiş. Liste ayrıca bu kişilerin çocukları dahil yüzlerce akrabasının bilgilerini de içeriyor.

137 sayfalık listede kişilere ait birçok detay bulunuyor. Örneğin WeChat adlı haberleşme programından bir kişinin 6 yıl önce yurt dışındaki bir arkadaşı ile konuşurken indirdiği bir video da belgelerde yer alıyor. Belgede tutuklu 311 kişiyle irtibatı olan bin 800 kişinin ayrıntılı bilgileri yer alıyor.

650 bin nüfusa sahip Karakaş ilçesinde uzmanlar en az 5 toplama kampının olduğunu ifade ediyor. Karakaş listelerinde bu kamplardan dördünden bahsedildiği görüldü. Alman kaynaklar, bu kamplardan ikisinin yerini uydu görüntüleri ve resmi kaynakları kullanarak belirledi. Diğer iki kampın da muhtemel yerleri tespit edildi ve görüntüleri paylaşıldı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir