İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin’den Biyolojik Terör

ABD’de yayın The New York Times gazetesi Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri’nden 36 milyon DNA örneği topladığını yazdı. Gazete haberinde Çinli bilim insanlarının Uygur Türklerinin DNA örneklerini toplarken Amerikan firması Thermo Fisher’ın sattığı ekipmanları ve Yale Üniversitesi genetik bilimcisi Doktor Kenneth Kidd’in sağladığı genetik materyalleri kullandığının da altı çizildi.

İZLERİNİ KOLAY SÜRECEK

Haberde Çinli yetkililerin 2016-2017’de ücretsiz sözde sağlık kampanyası ile DNA örneği, iris görselleri ve kişisel veriler topladığı bilgisine yer verildi. Yaklaşık 24,5 milyon nüfuslu bölgede, bazı kişilerden bir defadan fazla olmak üzere 36 milyona yakın DNA verisi toplanmış. Toplanan DNA verilerinin Çin’in baskılarına boyun eğmeyen Uygurların izini sürmek için kullanılabileceğine işaret edildi.

Kaynak: YeniŞafak

ABD’li firmadan, Çin’e ‘Uygur’ ambargosu

Amerikan biyoteknoloji üreticisi Thermo Fisher, Uygur Türklerinin DNA veri bankasını çıkarmak isteyen Çin’e malzeme satışını durduracağını açıkladı. Bu karar, Amerikan New York Times gazetesinde Perşembe günü çıkan “Amerikan uzmanlığının yardımıyla Çin kendi halkını izlemek için DNA kullanıyor” başlıklı kapsamlı haberin hemen ardından geldi. Thermo Fisher firmasının 2018’deki kazancının 24,3 milyar Amerikan doları olduğu belirtiliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü 2017’de yaptığı açıklamada Çin’in DNA araştırma imkanlarını geliştirmek için ekipman siparişi verdiğini duyururken Amerikan bilim dergisi Nature bu tedarikçi firmanın Thermo Fisher olduğunu kaydetmişti.
2016’dan bu yana Çinli yetkililerin Doğu Türkistan bölgesindeki Uygur Türkü, Kırgız ve Kazak gibi Müslüman azınlıklardan kan örnekleri topladığı haberleri geliyor.

Kaynak: TimeTürk

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir