Site icon Uygur Haber

Çin, Uygurlara karşı propaganda için TikTok’un sahibi şirkete para ödedi

#image_title

Çin, Doğu Türkistan’la ilgili propagandalarının internette yayılması için 8 ayrı ihale düzenleyerek yapım şirketlerine ve çok takipçili sosyal medya kullanıcılarına 620 bin dolar ödedi. TikTok’un sahibi şirkete de binlerce dolar verdi.

Avustralya medyası, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP), insan hakları ihlalleri iddialarıyla dünya gündeminde olan Doğu Türkistan’la ilgili kendi bakış açısını yansıtan haberlerin internette yayılması için 8 ayrı ihale düzenlediğini yazdı.

İş dünyası gazetesi Australian Financial Review, ÇKP’nin yapım şirketlerine ve çok takipçili sosyal medya kullanıcılarına 620 bin dolar ödediğini belirtti. 

Habere göre, ÇKP’nin “Sincan güzel bir yerdir” kampanyası kapsamında, Yaci Kültür ve Kalkınma şirketine videolar hazırlatıldı. 

İhaleleri alan şirketlerin yöneticilerinin aynı zamanda ÇKP’nin yan örgütü Birleşik Cephe İşleri Dairesi’nin yöneticileri olduğunu kaydeden gazete, Uygurlara yapılan kötü muamele haberlerinin ise sansürlendiğini belirtti. 

TİKTOK ŞİRKETİ, ÇİN’DEN 64 BİN DOLAR ALDI

Bütçeden pay alanlar arasında TikTok’un (Çin’deki versiyonu Douyin) sahibi şirket de yer alıyor. Doğu Türkistan’daki yerel hükümet, Temmuz 2021’de TikTok’un sahibi şirkete 64 bin dolara verdiği ihaleyle ÇKP’nin Uygur halkına yönelik politikasını öven klipler hazırlattı.

Araştırmayı yürüten siber güvenlik şirketi Internet 2.0 CEO’su Robert Potter, hem TikTok’un hem de Douyin’in sahibi olan ByteDance şirketinin ÇKP’nin propaganda aygıtı gibi çalıştığının gözler önüne serildiğini söyledi.

Amerikan iş dünyası dergisi Forbes’un 2 Aralık’ta yayımladığı haberde, yeni yapılan ABD Kongresi ara seçimleri öncesinde ÇKP tarafından fonlanan ve ABD’deki siyasetçileri eleştiren milyonlarca TikTok paylaşımının yayıldığına dikkat çekilmişti.

Exit mobile version