İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin, Uygur Türklerini Takip Etmek İçin iPhone Telefonlarına 2 Yıldır Sızıyor

Google bazı korsan internet sitelerinin Müslüman Uygurların kullandığı iPhone telefonlarına iki yıldır sızdığını açıkladı.

Google güvenlik uzmanları, Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurları sanal ortamda hedef alan kötü amaçlı web sitelerinin saldırılarına Çin’in destek verdiğinin sanıldığını da belirtti. Bu ‘korsan’ faaliyetler yakın zamanda Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurlara uyguladığı baskıcı politikanın bir devamı olarak görülüyor.

Çin yönetimi, Doğu Türkistan genelinde inşa ettiği bin 200’ün üzerindeki toplama kampında ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 3 milyon civarında Uygur Türkü ve diğer Müslüman azınlıklara mensup kişileri zorla tutuyor.

Google’ın güvenlik uzmanları kısa süre önce bu internet sitelerini tespit ettiklerini açıklamış fakat hangi grupların hedef alındığını netleştirmemişti.

‘Hedef dini grupların tespiti’

Dini grupları belirlemeyi amaçlayan korsan siteler, Apple marka telefonlarla ziyaret edildiklerinde yüklenen bir uygulama sayesinde kullanıcıların hesaplarına sızmayı başarıyor. Ardından telefondaki şifre ve mesajlara ulaşabilen korsanlar, akıllı telefonun anlık olarak yerini de takip edebiliyor.

Google’ın Iphonelardaki güvenlik sistemi boşluğunu ortaya çıkarmasının ardından Amerikan devi Apple geçtiğimiz şubatta sorunu giderdiğini açıkladı.

Forbes: Sadece iPhone’lar değil tüm telefonlar tehlikede

Fakat dünyanın saygın ekonomi dergilerinden Forbes bu korsan internet sitelerinin sadece iPhone’ları hedef almakla kalmayıp Android ve Windows işletim sistemli telefonlara da sızdığını belirtti. Bu da Uygurlara dönük saldırının boyutunun çok daha büyük olduğunu işaret ediyor.

Ayrıca bazı yetkililer bu sitelerin sadece Müslüman Uygur azınlığı hedef almadığını da belirtiyor. Zira bu sitelere giren başka din ve milletten kullanıcıların telefonlarına da uygulamanın gizlice yüklendiği ortaya çıktı. Bu sebeple ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Google’dan salgının daha fazla yayılmaması için bu siteleri arama motorlarındaki endeksten çıkarmasını istedi.

Birlemiş Milletler Cenevre Ofisi’nde 12 Temmuz’da sona eren BM İnsan Hakları Konseyinin 41’inci oturumunda Çin yönetiminin Doğu Türkistan’a atadığı Sincan Bölge Vali Yardımcısı Erkin Tuniyaz, milyonlarca Uygur Türkünün zorla tutulduğu toplama kamplarını savunmuştu.

Tuniyaz, “Yasalara uygun olarak mesleki eğitim merkezleri kurarak, dini aşırılıktan etkilenenleri eğitmeyi ve küçük adli suçlar işleyenleri de korumayı amaçlıyoruz. Bu onların terör ve aşırılık kurbanı olmalarını önleyecektir.” dedi.

Kaynak: EuroNews

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir