İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Çin, tutukluları İslam’ı reddetmeye zorluyor’

Kamu-Sen Çorum İl Temsilciliğinin düzenlediği programa konuşmacı olarak katılan Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, tutuklu Doğu Türkistanlıların Çin tarafından İslam’ı reddetmeye zorlandığını söyledi.

M.BURAK YALÇIN  ,    17 Aralık 2018

Kamu-Sen İl Temsilciliğinin düzenlediği programa konuşmacı olarak katılan Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, tutuklu Doğu Türkistanlıların Çin tarafından İslam’ı reddetmeye zorlandığını söyledi.

‘DOĞU TÜRKİSTAN’IN DÜŞMESİ ANADOLU’NUN DÜŞMESİDİR’

Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, Doğu Türkistan’ın Türklerin atalarının, köklerinin geldiği yer olduğunu dile getirerek, “Doğu Türkistan, Türklüğün ve İslam’ın Doğu’daki kalesidir. Doğu Türkistan’ın düşmesi Batı Türkistan’ın düşmesi demektir. Doğu Türkistan Çin zulmüne veya işgaline 100 yıldır dayanıyorsa, Batı Türkistan Doğu Türkistan’ın dayandığı derece dayanamayacak kadar zayıf. Doğu Türkistan’ın düşmesi, Kafkasya ve Anadolu’nun düşmesi demektir” diye konuştu.

‘TÜRKİSTAN VE KAFKASYA ORTADOĞU’NUN İKİNCİ PLANINDA KALDI’

Türkiye’nin jeostratejik konum itibariyle lojistik alanının daima Türkistan ve Kafkasya olduğunu da ifade eden Karluk, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Hiçbir zaman Ortadoğu veya Kuzey Afrika olmamıştır. Günümüzdeki çevre bölgelere dönük bizim algı veya devletin bakışına baktığımızda esas önemli olması gereken Türkistan ve Kafkasya Ortadoğu’nun ikinci planında kalmıştır. Büyük milletlerin ülküsü olur. Ülküsüz milletler medeniyet inşa edemezler ve dünyada öncü olamazlar. Kızılelma’mızı kaybettik çöküşümüz başladı. Çin’in de “Ne kadar Türklerin yurduna genişlersek, ne kadar Türkleri asimile edersek, bizimde ömrümüz o kadar uzun olur” diye ülküsü var.”

‘ÇİN, HER ZAMAN TÜRKİYE’DE ETNİK BÖLÜCÜLERE AÇIKTAN DESTEK VERDİ’

Çin’in, Türkiye’de sürekli ideolojik ve etnik bölücülere örtülü veya açıktan destek verdiğini, eğitim ve kültür alanında yaptığı yatırımlarla güçlü Çin lobisi ağını oluşturduğunu da kaydeden Karluk, “Çin, Doğu Türkistan’da kültürel ve fiziki kıyıma son sürat devam ediyor. Çin, sakallı veya örtülü Uygur Türk’ünü ihbar edene 300 dolar, saldırı hazırlığında olanları ihbar edene 750 bin dolar gibi ödül koydu. Kaşgar’da mevcut camilerin yüzde 70’ini yıktı. Kardeş Aile uygulaması adı altında her Doğu Türkistanlının evine bir Çinli erkek yerleştirerek namus ve iffetleri tarumar ediliyor. Gözaltı süreleri resmiyette 15 gün, pratikte daha uzun hatta yıllarca. Tutuklular İslam’ı reddetmeye, kendilerini ve sevdiklerini durmaksızın eleştirmeye ve partiyi yüksek sesle övmeye zorlanıyorlar. Helal olmayan yemeklere, içki içmeye zorlanıyorlar” ifadelerini kullandı.

image_676.png

Kaynak: Çorum Hakimiyet Gazetesi

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir