İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin, Türkiye vatandaşlarını gözaltına aldı

150 Türk mermer firmasının katıldığı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türk mermerciler büyük şok yaşadı. Çinli polislerin 2016’dan bu yana Guangzhou’da, Yunfu ve Türkiye’de ofisleri bulunan 3 şirketin 4 yetkilisini dün sabah 06.00’da kaldıkları otelde gözaltına aldığı öğrenildi. Gerekçe olarak ise bu firmaların 24 milyon TL’lik vergi ihlalinde payları olduğu iddia edildi.


Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın son gününde 4 Türk ihracatçısının gözaltına alınmasının, sektörün Çin pazarındaki ilişkilere zarar vermeyeceklerine inandığını bildirdi.

  • Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, olayın son derece güçlü olan Türkiye-Çin ilişkilerine zarar vermemesini dilediklerini, Çin’in Türk doğaltaş sektörü için öncelikli ihraç pazarı olmaya devam edeceğini belirtti.

Türkiye’nin Çin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen’in ilk andan itibaren yanlarında olduğunu, Türkiye’nin Guanco Başkonsolosu Melih Bora Kerimoğlu’nu Xiamen’e gönderdiğini vurguladı.

Çin’in doğaltaş ithalatının gerilediği bir dönemde Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 150 Türk firması ile gittiklerini belirten Kaya, “Özellikle işlenmiş ürüne yönelik büyük bir ilgi ve talep vardı. Beklentilerin çok üzerinde, başarılı geçen fuarın son günü 4 Türk mermer ihracatçısının gözaltına alınmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Şu anda bir netlik yok, Pazartesi günü resmin daha net ortaya çıkmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaya, Çin polisinin fuar boyunca firmaları rahatsız edecek hiçbir tutumunun olmadığın belirterek, şunları kaydetti:

“Türk firmaları güvenlik açısından hiçbir sorun yaşamadı. Çin, Türk doğaltaş sektörünün en büyük ihraç pazarı. Yüzlerce firmamız Çin’e uzun yıllardır milyarlarca dolarlık ihracat yaptı, bundan sonra yasalara uygun şekilde ihracat yapmaya devam edecek. Bu olayın sektörümüzün Çin pazarındaki ilişkilerine zarar vermeyeceğine inanıyoruz. Çinli müşterilerimizi 27-30 Mart’ta İzmir’de düzenlenecek olan İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda ağırlamak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”

Öte yandan, Çin’de “geçmiş dönemde şirketlerinin vergi ihlalinde payları olduğu” gerekçesiyle gözaltında bulunanların dışında, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılan 150 Türk ihracatsının Türkiye’ye döndüklerini de bildirildi.

Kaynak: YeniŞafak

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir