İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin istihbaratı, İngiltere’de yaşayan Uygur Türkünü muhbirliğe zorladı

Çin istihbaratı, İngiltere’ye sığınan bir Uygur Türküne ailesi üzerinden şantaj yapıp bölgedeki diğer Doğu Türkistanlılarla ilgili bilgi toplamasını istedi, ayrıca 8 bin dolar maaş vadetti. “Aksi durumda aileni unut!”

Çin istihbaratı yurtdışındaki istihbarat ve etki ağlarını sürekli genişletmeye çalışıyor. Çin’in birçok ülkede ortaya çıkan polis merkezi ağları ve İstanbul’da Uygurların muhbirliğe zorlanmasıyla ilgili haberlerden sonra, İngiltere’ye yaşayan bir Uygur Türküne de Çin istihbaratı tarafından casusluk yapması için para teklif edildiği öğrenildi.

AİLESİYLE ŞANTAJ: “AKSİ TAKDİRDE AİLENİ UNUT”

Şubat ayında bir Çin istihbarat görevlisi, İngiltere’ye sığınma talebinde bulunan bir Uygur Türküne casusluk yapması için para teklif etti. Bu Uygur Türkü, LBC muhabirine verdiği röportajda, “Çin istihbarat görevlisinin, onun memlekette kalan çocuğunu İngiltere’ye göndereceği ve hapishanede veya toplama kamplarında akrabaları varsa serbest bırakacağı, annesi ve diğer akrabalarıyla da normal iletişim kurmasını sağlayacağı” yönünde vaatte bulunduğu; “aksi durumda aileni unut” şeklinde tehditte bulunduğunu dile getirdi.

ETKİNLİKLERE AKTİF KATIL, BİLGİ TOPLA

İstihbaratçının, diğer Uygur Türklerinin bilgilerini toplamasını istediğini belirten Uygur Türkü, Çinlinin ayrıca kendisinden İngiltere’deki Uygur diasporasının protestolarına, toplantılarına aktif katılmasını ve her etkinlikte katılımcıların tüm bilgilerini listelemesi için talepte bulunduğunu söyledi.

“SEKİZ BİN DOLAR MAAŞ TEKLİF ETTİ”

Çinli istihbarat görevlisi, ona 8 bin dolar maaş teklif etti. Uluslararası basına Doğu Türkistan’daki durumla ilgili konuşanların isimlerini ve bazı Doğu Türkistanlı STK’ların plan, projelerini öğrenerek bilgi vermesini istedi. 

“YILLARDIR SESİNİ BİLE DUYMADIĞIM ANNEM İÇİN TEREDDÜT ETTİM, ANCAK…”

Casusluğa zorlanan Uygur Türkü, son 7 yıldır sesini bile duymadığı ve hayatta olduğunu yeni öğrendiği annesiyle yeniden bağlantı kurma sözlerini duyduktan sonra tereddüt ettiğini ancak vicdani ve insani olarak milletine hainlik yapmayı reddettiğini dile getirdi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir