İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin duruşu Çin’i Abdurehim Heyit’in videosunu yayınlamak zorunda bıraktı

Sosyal medyada dünyaca ünlü Doğu Türkistanlı ozan Abdurehim Heyit’in öldüğüne dair pek çok paylaşım yapılmış ve Doğu Türkistan’daki Çin zulmünün bir kere daha gündeme getirilmesini sağlamıştı.

Bu konuda Türkiye’nin duruşu ve açıklaması küresel çapta müthiş yankı ve karşılık bulmuştur. Gönlü kırılmış, hayal kırıklığı içindeki Türkistanlıların gönlüne su serpmiştir.

Ayni zamanda Türkiye kamuoyunu ve devletinin bu insani duruşu Çin Komünist Partisi Faşistlerini köşeye sıkıştırmış ve kamuoyu tepkisinden korkan Çin yönetimi teyidi zor bir görsel ile Abdurrahim Heyit’in yaşadığını göstermeye çalışmıştır.

Abdurrehim Heyit’in Çin yönetimi tarafından servis edilen videonun montaj olmadığı varsayılırsa, videoda söylediği sözlerin baskı ve tehdit altında verildiği alenen ortadadır.

Ozanımızın hayatta olduğu iddiası tabi ki sevindiricidir. Ancak bu Çin’in izlediği zulüm ve asimilasyon politikası gerçeğini değiştirmediği gibi Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dramını görmemezlikten gelmemeyi de gerektirmemektedir.

Abdurehim Heyit’in ölümü haberi üzerine Türkiye’de oluşan kamuoyu Çin tarafından önemsenmiş olacak ki video yayımlanmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu durum Doğu Türkistan için yapılacak çok şey olduğunun en bariz kanıtıdır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir