İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çavuşoğlu: Uygur Türkleri’ne yapılanlar endişe verici

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin’in Uygur Türkleri’ne ve Müslüman azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleri raporlarının endişe verici olduğunu söyledi.


İnsan Hakları Konseyi’nin 40’ıncı oturumun “yüksek seviyeli” bölümünde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türkleri’ne ve Müslüman azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleri raporlarının endişe verici olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Çin’in terörle mücadele hakkını kabul ederken Çin’in terörle mücadele kapsamında masum insanlar ve teröristler arasında ayrım yapması gerektiğini belirtti.

Tek Çin siyasetini desteklediğini vurgulayan Çavuşoğlu Çin’in Uygur Türkleri ve Müslüman azınlıkların kültürel kimliklerini tamamen korumasını ve din özgürlüğü de dahil evrensel insan haklarına uygun hareket etmesini ümit ettiğini ifade etti.

Çin yönetimi, toplama kamplarında tuttuğu Uygur Türkleriyle son aylarda Türkiye’nin gündeminde.

Türkiye dışişler bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda yaptığı resmi açıklamayla Çin’den toplama kamplarını kapatmasını istemişti. Uygur halk ozanı Abdurrehim Heyit’in Çin’de hapiste öldüğü hakkındaki haberler üzerine konuşan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, “Keyfi tutuklamalara maruz kalan bir milyondan fazla Uygur Türkünün toplama kamplarında ve hapishanelerde işkence ve siyasi beyin yıkamaya maruz bırakıldıkları artık bir sır değildir” demişti.

Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri ve diğer Türkçe konuşan azınlıklar, yaklaşık iki yıldır ülkedeki ‘tüm inanç ve dinlerin Çinlileştirilmesi’ siyaseti çerçevesinde toplumsal baskıya maruz bırakılıyor, kitleler halinde toplama kamplarına kapatılıyor ya da hapsediliyor, işkenceler görüyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir