İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Batı, Çin’in sınırötesi polis ağlarını hedefe alıyor

Çin’in yurtdışında muhalefetlerini takip etmek ve korkutmak için kurduğu çok sayıda polis istasyonları bulunuyor. Batılı ülkeler, Çin’in suçlamalara yanıt vermesini ve polislerinin yabancı ülkelerde faaliyet göstermesini durdurmasını bekliyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere birçok batılı ülke, Çin polislerinin yurtdışına kaçan Çinli muhalefetleri takip etmek için yabancı topraklarda çok sayıda “servis istasyonu” kurduklarını ve bu istasyonları diplomatik olmayan operasyonlar için kullandıklarını ortaya çıkardı.

Bir insan hakları grubu olan Safeguard Defenders’e göre, Avrupa ve Amerika’da 53 ülkede diplomatik protokolleri ihlal eden bu tür en az 102 istasyon bulunmaktadır.

İddiaya göre Çin polisi; batı ülkelerindeki Çinli muhbirler aracılığıyla hareket ederek, hükumet tarafından Çin’e geri gönderilmeleri istenen Çinli vatandaşları tespit ediyor ve onları Çin’e dönmeye “ikna etmeye” çalışıyorlar. Bu merkezler, muhalefetlerin Çin’deki akrabalar üzerinde baskı kurmaktan, yaşadıkları ülkelerde onları tehdit etmek için kiralık katil konuşlandırmaya kadar uzanan çeşitli yöntemleri kullanıyor.

Bu istasyonların birincil amacı, sosyal sözleşmeler dışında, Çinli yetkililer tarafından aranan veya beğenilmeyen kişileri taciz etmek veya tehdit etmektir. Raporlar, bu merkezlerin, Çin’in özellikle de Uygurlar veya Tibetlileri takip ettiğini gösteriyor.

Batılı hükümetler, bu istasyonların ne kadar yasal olduğunu ve ev sahibi ülkelerin kanunlarını ne boyutta çiğniyor olabileceklerini sorguluyor. Bununla birlikte, birçok batılı hükümet, Çin’in bu hükümetlere merkezler hakkında bilgi vermemesinin “bunun onları en başta yasa dışı kıldığını” iddia ediyor.

Çinli yetkilileri, yurtdışındaki şüphelileri korkutarak uçağa bindirip Çin’e geri getirmeyi, yabancı polisin yardımını almaktan daha kolay olduğunu düşünüyorlar ve bu süreçte diğer ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiği iddiası onları ilgilendirmiyor.

Batılı ülkeler, konuyu kamuoyuna açıklarken, hükümetler Çin’in suçlamalara yanıt vermesini ve polislerinin yabancı ülkelerde faaliyet göstermesini durdurmasını bekliyor. Yurtdışında yaşayan Çinli gurbetçiler bu tacizlerden şikayet etmiyorlar çünkü yetkililerin Çin’de kalan aile üyeleri için hayatı perişan edebileceğini biliyorlar.

Kaynak: directus

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir