İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baskı altındaki Müslüman Uygur Türkleri için harekete geçen Batılı heyet Pekin’de

EuroNews – Kanada’nın önderliğinde görevlendirilen 15 kişilik bir heyet, Çin’e bağlı Doğu Türkistan Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur halkına yapıldığı iddia edilen baskı ve şiddet politikası hakkında Çinli yetkililerle görüşmek için Pekin’e gitti.

Sincan (Xinjiang/Doğu Türkistan) Komünist Parti Genel Başkanı Çın Çüenguo’ya (Chen Quanguo) bir mektup gönderen büyükelçi grubu, iddiaların doğru olup olmadığıyla ilgili Çinli yetkililerden bilgi alacak. Söz konusu heyetin geniş bir katılımla Pekin’e hareket etmesiyse dikkat çekiyor.

Pekin’e giden heyetin yazdığı mektuptan haberdar bazı diplomatlarınsa, konuyla ilgili konuşmaktan çekindiği ve kimliklerinin gizli kalmasını istediği belirtildi.

Pekin yönetimi çoğunluğu Müslüman olan Uygurlara uygulanan ağır insan hakları ihlali, baskı, işkence, toplu adam kaçırma ve şüpheli ölümlerle ilgili aktivist, akademisyen ve yabancı hükümetler dahil uluslararası kamuoyunun büyük tepkisini çekiyor. Birleşmiş Milletler (BM)İnsan Hakları yetkilileri özellikle bölgede uygulanan ağır güvenlik önlemleri ve kamerayla izleme politikasının aşırılığına vurgu yapıyor.Ağustos ayında düzenlenen BM İnsan Hakları panelinde yaklaşık bir milyon Uygur’un devasa toplama kamplarına zorla sokularak eğitim adı altında siyasi baskı ve işkence gördüğüne dair inandırıcı delillerin olduğu açıklanmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “Pekin’in uygulamaları sapkınca”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, (HRW) ebeveynleri “yeniden eğitim” adı altında toplama kamplarında gözaltına alınan Uygur kökenli vatandaşların çocuklarının kendi refahları gerekçe gösterilerek ailelerinden koparıldığı uyarısında bulunmuş, Örgütün Çin Koordinatörü Sophie Richardson, Pekin yönetiminin bölgedeki Müslüman Türk çocukları ailelerinden ayırarak zorla devlete ait yetimhanelere yerleştirmesini “sapkınca bir hükümet programının parçası” olarak nitelendirmişti. Sincan (Doğu Türkistan)’da 1 milyona yakın Uygur’un siyasi eğitim kamplarında yargısız olarak gözaltında tutulduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: EuroNews


İlginizi çekebilir:

Doğu Türkistan’ın kısa genel durumu
Çin, Doğu Türkistan’da Şimdilik Kültür Soykırımı Yolunu Tuttu, ya sonra …
Doğu Türkistan’da Çin Nazi Kamplarına Gönderilmeye Neden Olan 48 Gerekçe

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir