İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avustralya’nın Çin ile Pasifik ve Uygur diplomasisi

Avustralya Dışişleri Bakanı, Çin ve Avustralya’nın Pasifik adalarında tam işbirliği yapabileceğini ve Çin’in Uygurlara uyguladığı baskıyı da sorgulayacağını açıkladı, Çin 2011’den bu yana Avustralya’ya Pasifik için yüklü miktarda kredi sağladı.


Çin Hükümeti’nin üst düzey diplomat Devlet Konseyi Başkanı Wang Yi, AvustralyaDışişleri Bakanı Marise Payne ile Pekin’de yaptığı görüşme sonrasında, Çin ve Avustralya’nın Pasifik adalarında tam işbirliği yapabileceğini söyledi.

Payne, Avustralya ve Çin’in bölgesel büyüme ve refahla ilgili bir ilgiyi paylaştığını söyledi.

Payne Pekin ziyaretinde Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı zulmü sorgulayacağını da sözlerine ekledi. Avustralya hükümetinin “Sincan (Doğu Türkistan)‘daki insan hakları durumuyla ilgili ciddi endişeleri olduğunu” söyleyen Payne, Perşembe ve Cuma günü Pekin’de iken, mevkidaşı Wang Yi ile sorunu gündeme getireceğini söyledi. Payne’nin tavrında Avustralya’da yaşayan çok sayıda Uygur Türkü’nün de etkisi bulunuyor.

Avustralya, Çin’in 2011 yılından bu yana Pasifik bölgesinde altyapı projeleri için 1,3 milyar ABD Doları tutarında kredi vermesi veya bağışta bulunması sonrasında, bir altyapı yatırım fonu kurmak için harekete geçti.

Başbakan Scott Morrison tarafından bugün açıklanması beklenen fon, Pasifik bölgesindeki ülkelerin altyapı projelerinin hayata geçirilmesine yardım edecek. Finans Gündem’de yer alan habere göre 2 milyar Avustralya Doları (1,5 milyar ABD Doları) büyüklüğünde olacak fon, telekomunikasyon, enerji, ulaştırma ve su alanlarına yatırım yapacak.

Kaynak: www.dunyabulteni.net


İlginizi çekebilir:

Doğu Türkistan’ın kısa genel durumu
Çin, Doğu Türkistan’da Şimdilik Kültür Soykırımı Yolunu Tuttu, ya sonra …
Doğu Türkistan’da Çin Nazi Kamplarına Gönderilmeye Neden Olan 48 Gerekçe
Doğu Türkistan’daki keyfi tutuklanan Türkler Çin’in iç eyaletlerine nakledilmeye başladı

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir