İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atatürk havalimanı’nda tutuklu 11 Uygur’un durumu ve destekler

Çin’in doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği insanlık dışı uygulamalarından hayatlarını kurtarma telaşı ile kaçan Uygurlar gittikleri Tayland’da yakalanmışlardı. Tayland’da tutulan yüzlerce Uygur zaman zaman Türk medyasında da geniş yer bulmuştu. Bunlardan geçen sene Tayland’da hapsedildiği bir cezaevinden kaçarak Malezya’ya sığınan 11 Uygur Türk’ü, Çin’in tüm baskılarına rağmen Çin’e iade edilmeyerek serbest bırakılmış ve Türkiye’ye gönderilmişti.

Can güvenlikleri olmadığı için Doğu Türkistan’dan Malezya’ya sığınan, Malezya Hükümeti’nin de Çin’in yaptığı siyasi baskılar nedeniyle Uygur Türkleri’ni sınırdışı etmesi üzerine gidebilecekleri tek yerin Türkiye olduğunu söyleyen Türkler, 18 gün önce İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. Havalimanında gözaltında tutulup dışişleri bakanlığına seslerini duyurmaya çalışan Uygur Türkleri, havalimanında beton zemin üzerinde yatıyor ve hayırseverlerin kendilerine ikram ettiği yiyeceklerle karınlarını doyuruyor.

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok soru önergesi verdi

11 Uygur’un Atatürk havalimanında gözaltında tutulduğu iddialarını meclis gündemine taşıyan İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok,“5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan ülkemiz, sadece Müslüman ve Türk oldukları için gördükleri zulümden kaçan 11 Uygur Türküne sahip çıkılmaması bizleri derinden yaralamıştır. Soydaşlarımızın Türkiye’de gözaltında tutulduğu yönünde iddiaların acilen cevaplandırılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Uygur Türkleri konusundaki duyarsızlıklara isyan eden İsmail ok, “dünyanın neresinde zulüm gören bir Türk varsa içimiz sızlıyor, iktidar ise Suriyeliler için kendini paralıyor. Bu insan hakları Almana, Fransıza, Araplara varda bir tek Türk’e yok. Soydaşlarımızın özgürlüğü için bizlerde elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz’’ dedi.

MHP’li Milletvekili Feti Yıldız’dan çağrı

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili, Feti Yıldız, 11 Uygur Türkü ile ilgili Twitter hesabından çağrıda bulundu. Yıldız, “Atatürk havalimanında 17 gündür gözaltında tutulan 11 Uygur Türk’üne reva görülen muameleden vazgeçilerek derhal vatandaşlık işlemlerinin yapılmasını bekliyoruz” dedi.

İYİ Parti tarafından protesto edildi

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, İl Başkanı Buğra Kavuncu, il yöneticileri ile bir grup partili havalanına giderek gözaltındaki Uygur Türkeri’nin durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu basın açıklaması yaparak “Çin’deki insanlık dışı uygulamalardan kaçarak hayatlarını kurtarma telaşı ile önce Malezya’ya ardından anavatanları Türkiye’ye sığınan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 11 Uygur Türk’ü 17 gündür Atatürk Havalimanı’nda akıbetleri belli olmadan giriş izni bekliyor” dedi. Ve şöyle devam etti:

“Soydaşlarımızın; ülkemizde hayatlarını devam ettiren, sayıları neredeyse 4 Milyona yaklaşan Suriyeli göçmenlerden, Afgan göçmenlerden ne farkı var? Soydaşlarımızın; ülkemizde yıllardır misafir olarak hayatlarını devam ettiren, her türlü eğitim, sağlık, ulaşım gibi giderleri kuruşuna kadar, ödediğimiz vergiler ile devletimiz tarafından karşılanan Suriyeli sığınmacılar kadar değeri yok mu?  Ülkemizdeki Suriyeli sığınmacıların iade edildiğinde yaşayacakları akıbetten tedirgin olan ve endişe duyan iktidarın, bu 11 soydaşımızın Çin’e iade edildiği zaman uğrayacakları akıbet hakkında bilgisi var mıdır? İYİ Parti olarak hükümet ve devlet yetkililerine sesleniyoruz; Emniyet Teşkilatı yetkililerinden aldığımız bilgilere göre soydaşlarımız herhangi bir terör olayına karışmamıştır ve herhangi bir terör grubuna mensup değillerdir.

Soydaşlarımızın anavatanları Türkiye’de sığınmacı değil göçmen olarak karşılanması gerekmektedir. Soydaşlarımızın en az Suriyeli, Afgan sığınmacılar kadar anavatanlarında yaşama hakları vardır. Sayıları 4 milyona yaklaşan sığınmacılara eğitim, sağlık, ulaşım ve barınma yardımlarında bulunan devletimizin ’11 soydaşımız’ için de aynı özveri ve hassasiyeti göstermesini istemekteyiz. Bu hususta Yüce Türk Devleti’nin imkanları 11 Soydaşımız için yeterli değil ise biz İYİ Parti olarak soydaşlarımızı evlerimizde misafir etmenin eğitim, sağlık, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamaktan onur duyacağımızı bildiririz. Türk devletinden ve hükümetinden bu mağduriyetin acilen giderilmesini ve soydaşlarımızın göz göre göre ölüme terk edilmemelerini talep ediyoruz.”

 Kaynaklar: yeniçağ, karar, meyan, kozmikturk


İlginizi çekebilir:

Doğu Türkistan’ın kısa genel durumu

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Doğu Türkistan’da Kitlesel Baskı Yaşanıyor

Doğu Türkistan’da Çin Nazi Kamplarına Gönderilmeye Neden Olan 48 Gerekçe

Doğu Türkistan’daki keyfi tutuklanan Türkler Çin’in iç eyaletlerine nakledilmeye başladı

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir