İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Annem Türkiye’ye Seyehat Ettiği İçin 5 Senelik Hapis Cezasına Çarpıtıldı

Cevlan Şirmehmet’in (@CevlanJevlan) Türkiye’de eğitim aldığı nedeniyle annesi, babası ve kardeşi toplama kampına alındı. Babası çok ağır hastalanmış bir durumda serbest bırakıldı. Ancak annesi Türkiye’ye seyahat etmiş olması nedeniyle 5 yıllık hapis cezasına çarpıtıldı. Cevlan, ailesiyle görüşebilmek yolundaki girişimlerini şöyle aktarıyor:

Adım Cevlan SHİRMEHMET. 20 Aralık 2011 Turkiye’ye okuma amacıyla geldim. 2012 Eylül’de İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk fakültesini kazandım. 2018 İstanbul Ticaret Üniversitesi mezunuyum.

 Annem Sureye Tursun, 23 Mart 1964 doğumlu. Korgas Sanayi ve Ticaret Odasına ait Korgas sanayi ve ticaret departmanında Çalışıyordu. 2013 Martta yıllık yasal izinini alarak Türkiye’ye Turizm grubu ile birlikte beni ve okuduğum üniversiteyi ziyaret etme amacıyla gelmişti. Şu anda Çin hapishanesinde mahpustur. Nedeniyse benim Türkiye’de okuyor olmam ve Annemin 2013 beni  ve okuduğum Üniversiteyi görmek amacıyla Türkiye’ye gelmiş olmasıdır.

Cevlan ve Annesi

Babam Şirmehmet HUDAYA, Korgas ilçesi çevre koruma departmanında çalışıyordu. 2018 yılının başında Çin kolluk küvetleri tarafında toplama kampa götürüldü. 2019 yılının sonunda hasta olarak bırakıldı. Toplama kampına götürülmesinin nedeni benim Türkiye’de okuyor olmam.

kardeşim İrfan  ŞİRMEHMET, 25 Ağustos 1992 doğumlu. 2015 yılında Çin Kuzey Batı Milliyetler Üniversitesi  Gıda mühendis mezun oldu. Okulu mezun olduktan sonra Çin-Kazakistan Korgas serbest bölgesinde çalışmaya başlamıştı. 2018 yılının başlarında Babam ve Annem ile birlikte toplama kampına götürüldü. 2019 yılının sonlarında serbest bırakılmış. Şu anki durumu bilinmiyor. Onun da toplama kampına götürülmesinin nedeni benim Türkiye’de okuyor olmam.

Cevlan’ın kardeşi İrfan

közenim (hala oğlu) Ferhat Ebey’in de 2018 yılının başlarında toplama kampa götürüldüğünü ve 2019 sonuna doğru serbest bıraktığını öğrendim. Ancak Şu anki durumuyla ilgili hiçbir haber yok.

Ben en son 13 ocak 2018 ailemle Wechat (Çin’in sosyal iletişim uygulaması) aracılığıyla görüştüm. Sonra Uygur bölgesindeki siyasi baskılardan dolayı ailemle ve akrabalarımla iletişimim kesildi. memlekettekilere yurtdışındaki akrabalarla iletişime geçmesinin sıkıntı yaratacağını duymuştum. Ondan dolayı ben de ailemi sıkıntıya sokmayayım diye iletişime geçmedim. Yakında aldığım ailemle ilgili habere göre 2018 yılının başlarında annem, babam ve kardeşimi benim Türkiye’de okuduğumdan dolayı “teknik eğitim” adı altındaki toplama kampa almışlar. (Babam ve Annem her ikisi de üniversite mezunu, 30 senelik memur, emekli olmak üzereler. Kardeşim de üniversiteden yeni mezun oldu. Üçünün de teknik eğitime ihtiyaçları yok.) 2019 yılının sonunda Kardeşim ve babamı bırakmışlar. Ancak babam ağır hastalanmış, sağlık durumu yerinde değilmiş. Kardeşim ev hapsine alınmış, durumu belirsiz. Annem ise 2013 beni ziyaret etme amacıyla Türkiye’ye geldiğinden dolayı 5 seneli hapis cezasına mahkum edilmiş.

Bir annenin yurt dışında okuyan oğlunu ziyaret etmesi dünyanın hangi yerinde suç olarak nitelendirilmiş? Çin devleti defalarca Çin’de insan hakları ihlalleri yok diye sürekli dile getiriyor, ancak bir annenin oğlunu ziyaret etmesinden dolayı hepse atılması insan hakları ihlali değil de nedir? Annemin birlikte geldiği seyahat grubu içinde Çinliler de vardı. Grub başkanı da Çinliydi. Birlikte gelen Çinlileri de hapse mahkum etmiş midir?

Çin devleti Türkiye’ye gelmeyi suç olarak nitelendiriyorsa her gün binlerce Çinli Türkiye’ye ziyarete geliyor. Onları neden hapse ,toplama kamplara atmıyor? Ben dünya kamuoyundan  adalet talep ediyorum.

25 Aralık 2019 Çinin İstanbul’daki baş konsolosluğuna beni ailemle telefonda olsa dahi görüştürmesi için gittim. İçeri almadılar. 25 Aralıktan beri mail attım ve defalarca aradım. Ancak bekle dedi. Biz de haber bekliyoruz demekten başka bir sonuç alamadım. Bu husustan dolayı Çin konsolosluğunu Çin dışişleri bakanlığına benim çok basit bir talebime ilgilenmediğinden dolayı şikayet mail attım. Ama yine yanıt yok.

Aradın iki ay geçince, yani geçen hafta Çinin İstanbul’daki konsolosluğundan aradılar. Beni arayan Çinli diplomat, babam ve kardeşimin benimle iletişime geçmeyi reddettiğini söyledi. Bir baba nasıl olur da iki senedir görüşmeyen oğluyla iletişime geçmeyi reddetsin ki? Burada bir soru işareti var. Yoksa babamın ve kardeşimin işkenceye maruz kalıp sağlık durumunun yerinde olmadığından, Çinli yetkililerin benim bunları öğrenmemi istemediğinden mi bana diplomat özellikle böyle bir yalanı söyledi ya da başka bir nedeni var mı? Burası bana muamma.

Ben Çinli diplomattan neden babam ve kardeşim benimle iletişime geçmeyi reddettiği sorduğumda, bana verdiği cevap: ”Sen Mısır’da ve Türkiye’de Çin’e karşı olan bölücü teşkilat üyeleriyle iletişime geçtiğinden, onlarla ilişki içinde olduğun için reddetti.” diyerek bana iftira attı. Ben Mısır’a hiç gitmedim. Türkiye’de de sadece okulumla ilgilendim ve herhangi bir teşkilat üyelerini de tanımıyordum. Bunları Çinli diplomata söylediğimde, o: “Sen kimlerle iletişime geçtin? Neleri konuştun … bunları bize tek tek açıklayarak yazı yaz. Anca o zaman seni ailenle görüştürürüz diyerek şantaj yaptı.

Annemin durumunu sorduğumda, “Annen teröre yardım ettiğinden cezalandırıldı” diyerek anneme de iftira attı. Annem 30 seneli devlet memuru, hayatı buyunca sadece iş ve ailesiyle ilgilendi. Bize çok iyi anne, babama iyi bir eş, çalıştığı kurumda ise iyi bir çalışan olarak hayatını sürdürdü. Eğer bir suçu varsa, o da beni ziyaret etmek için,okuduğum üniversiteyi ziyaret etmek için 2013 Türkiye’ye seyahate gelmesidir. Mahkeme ve savcılıkla ilgili belge ve evraklarını vermelerini söylediğimde, kendilerinin bana bunları veremeyeceğini ve bu şekilde de anneme yardımcı olamayacağımı,ancak kendimi Türkiye’de ve Mısırdayken  (hiç gitmediğim halde) neler yaptığımı açıklayarak yapmadığım suçları kabul ettiğimde anneme faydası olacağını söyledi. Böyle bir zulüm,böyle bir hukuksuzluk dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir.

E-MAİL:[email protected]

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir