İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya Başbakanı Scholz, Çin Devlet Başkanı Xi ile görüştü

Ticari ilişkiler başta olmak üzere ikili ve bölgesel konuları görüşmek için Çin’e giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz Çin’in Devlet Başkanı Xi ile görüştü.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cuma sabah Ticari ilişkiler başta olmak üzere ikili ve bölgesel konuları görüşmek için Çin’in başkentine ulaştı. Alman başbakan, Pekin’de Çin’in Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştü.

Scholz’un Çin ziyareti, bir G7 ülkesi liderinin üç yıldan buyana Çin’e gerçekleştirdiği ilk ziyaret oldu. Scholz’un giderek otoriterleşen Çin’le daha yakın ticari ilişkiler aramasının bazı çevrelerin tepkisini çektiği belirtildi.

Analistler, Scholz’un ziyaretinin, yıllarca süren gerilimlerin ardından Pekin ile batı arasındaki ilişkileri test etmek amaçlı olduğunu söylüyor.

Xİ: “DEĞİŞKEN VE KARGAŞA ZAMANLARDA BİRLEKTE ÇALIŞALIM”

Xi Jinping, Şansölye Olaf Scholz ile Büyük Halk Sarayı’nda düzenlenen ilk yüz yüze görüşmede, nüfuz sahibi büyük uluslar olarak Çin ve Almanya’nın “değişken ve kargaşa zamanlarında” daha fazla birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

ZİYARETE İTİRAZLAR DA VARDI

Ziyarete Scholz’un genel başkanı olduğu Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) koalisyon ortakları Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi’nden itirazlar gelmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, ziyaretin tarihine Scholz’ün kendisinin karar verdiğine işaret ederek Almanya’nın Çin’e dönük “daha iddialı” bir yeni strateji geliştirmesi gerektiğini söylemişti. Baerbock, ‘‘Küreselleşmiş bir dünyada Çin’den kopamayız, ancak Çin aynı zamanda sistemik bir rakip” demişti.

Alman basınında ise Almanya’nın enerji bağımlılığı konusunda Rusya ile ilişkilerinde yaptığı hatayı Çin ile ticaret alanındaki ilişkilerinde yapmaması gerektiği belirtilmişti.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir