İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ahmet Davutoğlu, İlham Tohti’yi Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterecek

İlham Tohti İnisiyatifi ve Uygur Akademisi Vakfı heyeti, Ahmet Davutoğlu’nun İlham Tohti’yi Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermesini talep etti. Davutoğlu, kendisiyle birlikte çevresindekileri de Tohti’yi aday göstermesi için harekete geçirmeye söz verdi.

İlham Tohti İnisiyatifi Hareketi başkanı Enver Cam, Uygur Akademisi Vakfı başkanı Ferhat Kurban Tanrıdağlı ve beraberindeki heyet, 16 Kasım 2022 tarihinde Eski Başbakan ve Gelecek Partisi genel başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’yu makamında ziyaret etti.

Heyet, Davutoğlu’nun tanınmış bir siyasetçi ve başarılı bir akademisyen olarak, Çin tarafından haksız yere müebbet hapis cezasına çarpıtılan ekonomist ve aktivist İlham Tohti’ni 2023 Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermesini talep etti.

Davutoğlu, İlham Tohti’nin siyasi tutumunu, Uygurların barış içinde özgürce yaşayabilmeleri için ortaya koyduğu fikirlerini beğendiğini belirtti. Eski Başbakan ayrıca, Tohti’nin da diğer milyonlar gibi haksızlığa uğradığını ve fikirleri ve hapsedilmeden önceki faaliyetleriyle Nobel Barış Ödülü’nü hak edeceğini dile getirdi.

İlham Tohti’yi Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterme sözü veren Davutoğlu, çevresindeki bu ödül için aday gösterme kriterlerine sahip olan tanınmış siyasetçi ve akademisyenleri de harekete geçirerek daha çok kişinin Tohti’yi adaylığa göstermesini sağlayacağını söyledi.

Heyet, Davutoğlu’ya ünlü ressam Gazi Emet’in Uygur 12 Mukamı’nın İcrası adlı eserini takdim etti.

İLHAM TOHTİ KİMDİR?

İlham Tohti, halkının temel hakları ve yaşam özgürlükleri için hayatını, ailesini, mal-mülkünü, mevkisini ve hatta hayatını feda etmiş bir ekonomi profesörü ve barışsever aktivisttir.

Uygurların Mandela’sı’ diye de adlandırılan İlham Tohti, Uygurların anayasal haklarını, toplumlararası barış ve diyaloğu savunmuştu. Buna rağmen Çin yönetimi onu gözaltına alarak 23 Eylül 2014 tarihinde Ürumçi’deki iki günlük bir göstermelik duruşma sonuncunda, sözde ‘bölücülükle’ suçlayarak müebbet hapse çarptırdı ve böylelikle hürriyet, adalet ve hak savaşçısı olan İlham Tohti’yi hapiste çürütmek ve susturmak istedi.

İlham Tohti

Ama, hür dünya kamuoyu onu hiç unutmadı. Geçen dokuz seneden beri İlham Tohti ondan fazla uluslararası insan hakları ve hürriyet ödülüyle takdir edildi. Tohti, 2019 yılından bu yana her sene Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmektedir. Nitekim 2020 ve 2022 senelerinde (350’ye yakın aday arasında) ‘finalistler’ diye adlandırılan son beş adaydan biri olmuştur.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir