İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD milletvekilleri: İslam dünyasının Çin’in Uygur Müslümanlarına Uyguladığı Rezil Baskılarına Karşı Sessizliği

Çin’deki Müslüman bir azınlık grubu olan Uygurların, ülkenin kuzeybatısındaki Sincan özerk bölgesinde Çinli yetkililer tarafından artan baskıya maruz kaldıkları bildiriliyor.

Çin, azınlık grubunun aleyhinde başlattığı “yeniden eğitim kamplarında” en az bir milyon Uygur’u gözaltında tutuyor.

Amerikan milletvekilleri, Rohingya mültecilere destek vermek için küresel çaba sarf eden Pakistan, Türkiye ve Körfez ülkeleri gibi ülkelerin, Uygur Müslümanlarının Çin’deki baskısına sırtını dönmelerinin çok garip olduğunu belirtti. Kongre üyesi Brad Sherman, çarşamba günü yapılan bir Kongre duruşmasında “Özellikle hiçbir şey söylemeyen Müslüman ülkelerine seslenmeliyiz” dedi. Sherman, “Türkiye, Pakistan ve Körfez ülkeleri, Rohingya mültecilerine az yardımda bulunmakla birlikte Uygurlara tamamen sırtlarını çevirmeleri çok garipti” dedi.

Çin’deki Müslüman bir azınlık grubu olan Uygurların, ülkenin kuzeybatısındaki Sincan özerk bölgesinde Çinli yetkililer tarafından artan baskıya maruz kaldıkları bildiriliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2016 yılından bu yana Çin’in “yeniden eğitim kamplarında” tutuklandığı Uygurların sayısının en az bir milyon olduğunu söylüyor. Sherman, Çin’in Uygur halkını büyük ölçüde baskı uyguladığını iddia etti. “Çin hükümeti, son günlerdeki bir BM toplantısında da belirtildiği gibi, Sincan’ı gizli bir insan hakları olmayan büyük bir gözaltı kampına dönüştürdü.”

Bir Kongre komitesi önünde ifade veren Uygur İnsan Hakları Projesi’nin yönetim kurulu başkanı Nuri Türkel, Pakistan’ın Çin’le iş birliği yapan korkunç bir tarihi olduğunu söyledi. Türkel, Malezyalı lider Enver İbrahim’in geçtiğimiz günlerde Uygurların insan hakları ihlalleri konusunda endişelerini dile getiren tek Müslüman lider olduğunu bildirdi.

Türkel, “Pakistan, Pakistan vatandaşı Uygurları susturmak için çabalayan Çin’e çok destek oldu.” dedi.

“Körfez ülkeler, özellikle de BAE ve Mısır, Uygur öğrencilerin sınır dışı edilmesine ilişkin çeşitli medya organları tarafından da yayınlanan korkunç bir sicile sahiptir. Malezyada, bir önceki yönetim tarafından da bazı Uygurlar sınır dışı edildi” dedi.

Kongre üyesi Ted Yoho, Çin ordusu 1949 yılında işgal yoluyla Sincan’ı yeni Çin’e kattığını dile getirdi.

O yine şöyle belirtti: Bugün [Komünist] Parti, doğrudan doğruya tamamen kurgu ürünü olan yöntemleri kullanarak Sincan’daki farklılıkları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Yetkili makamlar bölgeyi yüksek teknolojili askeri bir devlete dönüştürdüler. Normal insanları yaygın gözetime tabi tutmak için A.I. yüz ve ses tanıma sistemleri hatta zorla genetik örnekleme dahil en son teknolojiler kullanmaktadır.

Sherman, Ortadoğu ülkeleri tarafından geri gönderilen Uygurların uluslararası yükümlülükleri ihlal eden işkencelere maruz kaldığını söyledi. Kongre üyesi Dana Rohrabacher, Uygurları desteklemekle birlikte, Myanmar’da “Müslümanların katledilmesinin” arkasında da Çin hükümetinin parmağı olduğunu iddia etti.

“Çin’deki Müslümanları önemsiyoruz. Burma’dakileri de önemsiyoruz” dedi.

 Kaynak: İndianexpres

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Doğu Türkistan’da Kitlesel Baskı Yaşanıyor

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir